erfgoedobject

Pensionnat de Dames de la Sainte Famille

bouwkundig element
ID
11023
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11023

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig Pensionnat de Dames de la Sainte Famille. L-vormig gebouw in opdracht van de Dames de la Sainte Famille uit Schaarbeek (Helmet), waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van J. De Vroey, in 1928 aangekocht door Sint-Stanislascollege; het Instituut van de Heilige Familie was inmiddels naar Jan Moorkensstraat nummer 95 verhuisd.

Straatvleugel van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak; toevoeging (oostzijde) van drie traveeën in zelfde stijl naar ontwerp van De Vroey van 1922. Combinatie van lijst- en topgevels in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag; verhoogde middentravee met bas-reliëf (voorstelling van Heilige Familie) en cartouches met "anno" "1905"; (voormalige klokken-) toren met helmspits en prachtig smeedijzeren kruis. Ontspanningszaal op de benedenverdieping (heden turnzaal), neoclassicistische kapel op de bovenverdieping; vermeldenswaardige, op doek geschilderde kruisweg (grisaille) door J. Ratinckx; gangen aan speelplaatszijde met opvallend grote houten ramen.

Binnenvleugel van zes traveeën, drie bouwlagen en leien zadeldak, oorspronkelijk met refter, klassen, klooster en internaat; souterrain met originele keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#2966 (21 oktober 1904) en 961#6823 (2 augustus 1922).

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pensionnat de Dames de la Sainte Famille [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11023 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.