Pensionnat de Dames de la Sainte Famille

Beschrijving

Voormalig Pensionnat de Dames de la Sainte Famille. L-vormig gebouw in opdracht van de Dames de la Sainte Famille uit Schaarbeek (Helmet), waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van J. De Vroey, in 1928 aangekocht door Sint-Stanislascollege; het Instituut van de Heilige Familie was inmiddels naar Jan Moorkensstraat nummer 95 verhuisd.

Straatvleugel van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak; toevoeging (oostzijde) van drie traveeën in zelfde stijl naar ontwerp van De Vroey van 1922. Combinatie van lijst- en topgevels in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag; verhoogde middentravee met bas-reliëf (voorstelling van Heilige Familie) en cartouches met "anno" "1905"; (voormalige klokken-) toren met helmspits en prachtig smeedijzeren kruis. Ontspanningszaal op de benedenverdieping (heden turnzaal), neoclassicistische kapel op de bovenverdieping; vermeldenswaardige, op doek geschilderde kruisweg (grisaille) door J. Ratinckx; gangen aan speelplaatszijde met opvallend grote houten ramen.

Binnenvleugel van zes traveeën, drie bouwlagen en leien zadeldak, oorspronkelijk met refter, klassen, klooster en internaat; souterrain met originele keuken.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#2966 (21 oktober 1904) en 961#6823 (2 augustus 1922).

Auteurs: Plomteux, Greet