Pensionnat de Dames de la Sainte Famille

Deelgemeente Berchem
Straat Sint-Hubertusstraat
Locatie Sint-Hubertusstraat 12, Antwerpen (Antwerpen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pensionnat de Dames de la Sainte Famille

is beschermd als monument Sint-Stanislascollege: schoolvleugels

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Stanislascollege: scholencomplex

Beschrijving

Voormalig Pensionnat de Dames de la Sainte Famille. L-vormig gebouw, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van J. De Vroey, in 1928 aangekocht door Sint-Stanislascollege; het Instituut van de Heilige Familie was inmiddels naar Jan Moorkensstraat nummer 95 verhuisd.

Straatvleugel van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, latere toevoeging (oostzijde) van drie traveeën in zelfde stijl; combinatie van lijst- en topgevels in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag; verhoogde middentravee met bas-reliëf (voorstelling van Heilige Familie) en cartouches met "anno" "1905"; (voormalige klokken-) toren met helmspits en prachtig smeedijzeren kruis. Ontspanningszaal op de benedenverdieping (heden turnzaal), neoclassicistische kapel op de bovenverdieping; vermeldenswaardige, op doek geschilderde kruisweg (grisaille) door J. Ratinckx; gangen aan speelplaatszijde met opvallend grote houten ramen.

Binnenvleugel van zes traveeën, drie bouwlagen en leien zadeldak, oorspronkelijk met refter, klassen, klooster en internaat; souterrain met originele keuken.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 18, 21 oktober 1904.

Auteurs: Plomteux, Greet