Tuinwijk van 1922 ontworpen door Fernand De Ruddere

Beschrijving

Tuinwijk ten noordwesten van het historische stadscentrum ingeplant tussen Noordlaan en Bijlokestraat, omvattende de Donckstraat (nummers 62-92), Nieuwburcht (nummers 2-8) en Tuinwijk (nummers 1-21, 2-12, 16-32 en 25-31). Onder impuls van de Dienst der Verwoeste Gewesten aangelegd na de Eerste Wereldoorlog om tegemoet te komen aan het nijpende woningtekort. Bouw van 50 arbeiderswoningen gestart in augustus 1922 onder leiding van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde), waarvan eerste woningen al in december 1922 bewoond konden worden. Tuinwijk volledig voltooid in 1923.

Tuinwijkwoningen met kleine voor- en achtertuintjes gegroepeerd per twee, drie of vier. Eénlaagse dubbelhuizen van drie of vier traveeën onder doorlopend, uitgelengd en geknikt pannen zadeldak doorbroken door per twee gekoppelde dakkapellen. Deels witgeschilderde baksteenbouw, soms op bepleisterde plint, gemarkeerd door gemetste hoeklisenen en deuromlijsting, en spaarvelden met een aantal beluikte rechthoekige vensters. Per twee gekoppelde woningen, (onder andere Tuinwijk nummers 10-12 en 22-24 en Donckstraat nummers 70-72), bijkomend voorzien van uitspringend centraal vensterrisaliet. Schrijnwerk gewijzigd.

• VERBRUGGEN K., De wederopbouw van Dendermonde na 1914, onuitgegeven eindverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, afdeling Architectuur, 1981, p. 73-75.
  • Stad Dendermonde