erfgoedobject

Houtkant langs bosrand en holle weg

landschappelijk element
ID
131877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131877

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant bevindt zich langs de westelijke bosgrens van het Alsbos, ook gekend als 'Alserbosch'. De houtkant vormt het talud van een holle weg en werd aangeplant om erosie te voorkomen. De houtkant bestaat uit hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn, hakhout en opgaande gewone es. Andere soorten die voorkomen zijn gewone haagbeuk, meidoorn, gewone robinia, ratelpopulier, zomereik, witte els, gladde iep, sleedoorn, kruisbes, zoete kers, rode kornoelje en Amerikaanse vogelkers.

De houtkant staat reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) ingetekend, het Alsbos lag toen iets meer oostelijk.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert, Vanmaele, Nele
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Holle weg Berg

  • Is deel van
    Sint-Martens-Voeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Houtkant langs bosrand en holle weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131877 (Geraadpleegd op )