erfgoedobject

Houtkant op talud langs weg

landschappelijk element
ID: 132304   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132304

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant staat op het talud ten zuiden van de weg die de Noorbeekvallei volgt. De samenstelling ervan bestaat hoofdzakelijk uit hakhout van gewone es, met omtrek tot meer dan zes meter. Daarnaast komen ook opgaande Canadapopulieren en hakhout van Canadapopulier voor, hakhout van zomereik, roos, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar, iep en sleedoorn.

De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud van de weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert, Vanmaele, Nele
Datum  : 2011


Relaties

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving

  • Is deel van
    Holle weg Altenbroek

  • Is deel van
    Schophemmerhei

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Houtkant op talud langs weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132304 (Geraadpleegd op 06-06-2020)