erfgoedobject

Villa Van Cauwenberghe met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
134742
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134742

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dokter Paul Van Cauwenberghe liet in 1911 een villa bouwen in overeenstemming met zijn status als dorpsnotabele. De siertuin, 34 are 80 centiare groot, werd als een apart gegeven behandeld. De villa staat ernaast en sluit er slechts via de voortuin bij aan.

Langs de steenweg van Edingen naar Ninove, ter hoogte van het omwalde, rond 1860 afgebroken Hof te Herne, liet dokter Paul Van Cauwenberghe in 1911 een villa bouwen in overeenstemming met zijn status als dorpsnotabele. Het werd een ­ zogenaamd dubbel (symmetrisch) huis van baksteen met vensters en een voordeur met een arduinen omlijsting, een mansardedak met dakvenster en oeils-de-boeuf, de ingangstravee uitgewerkt tot risaliet met balkon en vensterdeur op de eerste verdieping, ornamentele details zoals de met ceramiektegels beklede boogtrommeltjes boven de ramen van de bovenverdieping, de modillons van de gootlijst, de arduinen gevelbanden en het lanspuntenhek dat de voortuin (momenteel grind) van de steenweg afsluit. De relatief uitbundige versiering van de straatgevel werd bespaard op alle andere ­gevels, waar elke zweem van ornament ontbreekt.

De siertuin, 34 are 80 centiare groot, werd als een apart gegeven behandeld. De villa staat ernaast en sluit er slechts via de voortuin bij aan. De ruimte achter het huis wordt van de tuin afgeschermd door een koertje, langs twee zijden ommuurd, de derde zijde gevormd door de naar achter geschoven garage. Zeven van de tien bomen die de randbeplanting vormen, zijn even oud als het huis: drie witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum), een Amerikaanse eik (Quercus rubra), een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), een Californische schijn­cipres (Chamaecyparis lawsoniana) tegen de zij­gevel, een zomerlinde (Tilia platyphyllos) op een heuveltje in de noordwesthoek van de tuin. De twee ginkgo's (Ginkgo biloba) en de zilverlinde (Tilia tomentosa) werden later aangeplant. Het perceel (18 are) rechts van de villa was een boomgaard.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger 212 Herne, art. 3267 nrs. 12, 16, 17, 18.
  • Kadastrale opmetingsschets Herne 1913/27.

Bron: DENEEF, R., 2005: Historische Tuinen en Parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant: Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Everaet, E.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Herne

  • Is deel van
    Markvallei tussen Herne en Galmaarden


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Van Cauwenberghe met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134742 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.