erfgoedobject

Academie

bouwkundig element
ID
17812
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17812

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Academie
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Academie
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Academie
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rechthoekig gebouw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van dertien traveeën afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in 1834 ontworpen door architect Johan Beeckman (Dendermonde) met een vijfvoudige functie: 1. stadslijnwaadmeterij, 2. stadswaag, 3. bureau voor het stedelijk octrooi, 4. lokaal voor de brandspuiten, 5. zaal voor de academie voor teken- en bouwkunst. Begin der werken: 1 april 1846, voltooiing: einde 1847. Begane grond was opgevat als een rondboogarcade op arduinen pijlers. De boogvelden waren voorzien van waaiers. Spoedig werd deze arcade dichtgemetseld. Tien traveeën kregen een rondboogvenster met arduinen lekdrempel; de derde, twaalfde en dertiende travee werd voorzien van een vleugelpoort met rondbogige waaier. Later werd de poort van de derde en het venster van de tiende travee omgewisseld. Boven de arduinen puilijst, tweede bouwlaag met rechthoekige vensters voorzien van onderdorpels doorlopend tot een cordonband. Gevelbekroning door middel van een gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op tanden en klossen. Latere functies dan de geplande waren: beroeps- en nijverheidsschool, vredegerecht, bureau voor voedselvoorziening en rantsoenering, stedelijk museum van oudheden en folklore, met op de verdieping een toneelzaal.

 • VERSTEGEN V., De Akademie te Lokeren, De Souvereinen, VI/2, 1975, p. 33-40.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Academie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17812 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.