Academie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Academie

• is aangeduid als beschermd monument Academie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Beschrijving

Rechthoekig gebouw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van dertien traveeën afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in 1834 ontworpen door architect Johan Beeckman (Dendermonde) met een vijfvoudige functie: 1. stadslijnwaadmeterij, 2. stadswaag, 3. bureau voor het stedelijk octrooi, 4. lokaal voor de brandspuiten, 5. zaal voor de academie voor teken- en bouwkunst. Begin der werken: 1 april 1846, voltooiing: einde 1847. Begane grond was opgevat als een rondboogarcade op arduinen pijlers. De boogvelden waren voorzien van waaiers. Spoedig werd deze arcade dichtgemetseld. Tien traveeën kregen een rondboogvenster met arduinen lekdrempel; de derde, twaalfde en dertiende travee werd voorzien van een vleugelpoort met rondbogige waaier. Later werd de poort van de derde en het venster van de tiende travee omgewisseld. Boven de arduinen puilijst, tweede bouwlaag met rechthoekige vensters voorzien van onderdorpels doorlopend tot een cordonband. Gevelbekroning door middel van een gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op tanden en klossen. Latere functies dan de geplande waren: beroeps- en nijverheidsschool, vredegerecht, bureau voor voedselvoorziening en rantsoenering, stedelijk museum van oudheden en folklore, met op de verdieping een toneelzaal.

• VERSTEGEN V., De Akademie te Lokeren, De Souvereinen, VI/2, 1975, p. 33-40.

Auteurs: Demey, Anthony