Sociale huisvesting De Werkliedenkolonie

Beschrijving

In 1923 bouwde hier volgens de bouwaanvraag de Gentse maatschappij "Werkerswoningen" een toen zogenaamde tuinwijk "Werkliedenkolonie" omvattend negenenveertig huizenblokken met binnentuintjes bestemd voor tweehonderdvierennegentig arbeidersgezinnen, naar ontwerp van architecten O. & A. Van de Voorde, in 1932 uitgebreid met honderdtwintig appartementen tot achtenzeventig blokken voor vierhonderdveertien gezinnen. De eerste fase bevat woningen met vijf kamers,de tweede voorziet kleine woonstee met twee, drie of vier kamers. Nog verder uitgebreid door opvulling van leegstaande percelen in 1948 naar ontwerp van Fritz Coppieters. Het ontwerp voorzag verschillende straten van de Brugsesteenweg leidend naar het Koning Nobelplein, ontworpen als speelplein en in 1938 voorzien van gemeenschapsvoorziening met openbare baden en een wasserij; in 1979 gesloten. In de Coppestraat overbouwde doorgangspoort naar het plein.

Architecturale homogeniteit in de verschillende bakstenen wanden geritmeerd door puntgeveltjes met getoogde vensters met trapkast en ernaast telkens lijstgevel en twee of drie bouwlagen met getoogde vensters, afgedekt met pseudo-mansardedak met dakkapellen.

• Stadsarchief Gent, reeks VII, beluiken, 1353-54, N.20.
  • DE SMET G. 1954: Gentse Maatschappij voor Goedkope Woningen, Historisch overzicht, Gent.