Stadswoningen ontworpen door J.G. Semey

Beschrijving

Volgens archiefstukken van 1895 en naar ontwerp van architect J.G. Semey. Huizenblok ontworpen in eenheidsbebouwing tussen de Tarbotstraat en de Lozevisserstraat. Oorspronkelijke symmetrische gevelopbouw verstoord door nieuwe gevelparement en de gewijzigde muuropeningen van nummer 174 (aanvankelijk twee rijhuizen). De hoekhuizen nummer 172 en nummer 180 met een zijgevel van vier traveeën, vormen elkaars pendant. Het vroeger gemeenschappelijke deurrisaliet van nummer 174 en nummer 176, de beide afgeschuinde hoektraveeën en de licht uitspringende traveeën in de zijgevels vertonen een tuitgeveltop met bolornament en rondboogvormig dakvenster. De risalieten in de zijgevels dragen een arduinen gevelsteen boven het rechthoekige venster met druiplijst van de tussenverdieping met respectievelijk volgend opschrift: "Eet naar uwen stand, Woon er boven, Kleed er u onder" (nummer 172) en "Vrijheid en Arbeid zijn de Schoonste Voorrechten van den Mensch" (nummer 180). Nummer 172 heden witgeschilderd met donker geschilderde banden, hoek- en sluitstenen. Nummer 180 geschilderd en gecementeerd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1895/C/28.

Van het huizenblok in eenheidsbebouwing werd nummer 172 inmiddels gesloopt en nummer 174 verbouwd.