erfgoedobject

Sint-Pietersinstituut

bouwkundig element
ID
18346
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18346

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Pietersinstituut
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Pietersinstituut
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Klooster en schoolgebouwen van de "Dames van het christelijk onderwijs" hier gevestigd sinds 1906 en afkomstig van de Doornzelestraat. Enorm complex begrensd door de Smidsestraat, Meersstraat en Sint-Paulusstraat en -kerk, opgetrokken in verschillende bouwfases. Hoofdgebouw in neogotische stijl met natuurstenen parement, zeven traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder zadeldak met getrapte dakkapellen (heden vier bouwlagen en plat dak) daterend van 1906. Uitbreiding met nieuwe vleugels aan de tuinzijde in 1907. In 1909 wordt rechts van het hoofdgebouw de directeurswoning gebouwd (nummer 68) met heden nog behouden ordonnantie en links een bakstenen schoolvleugel van zes traveeën (linker deurtravee met zogenaamd "Brugse travee"), in 1911 nog uitgebreid met tien identieke traveeën. Zadeldak en getrapte dakkapellen werden hier ook vervangen door een vierde bouwlaag en plat dak waardoor de gevel een veel strakker en eentonig uitzicht kreeg. Recent werden achteraan en langs de Meersstraat vleugels verbouwd en toegevoegd. Ook de kapel werd inwendig volledig vernieuwd.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/A/28, 36, 52; 1909/B/12; 1911/B/19.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Pietersinstituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18346 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.