is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis In het Meuleken
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis In het Meuleken
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis In het Meuleken
Deze vaststelling was geldig van tot
Zogenaamd "In het Meuleken". Diephuis met klokgevel, vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken en gevelsteen gedateerd "ANNO 1743" (ter vervanging van een houten gevel), eveneens hersteld in 1916. Beschilderde voorgevel met zandstenen plint en kelderluik. Gekoppelde rechthoekige vensters, gescheiden door smalle doorlopende penanten met kwartholle dagkanten, verdiepte borstweringen verrijkt met panelen: links de Heilige Victor met molentje in de hand als patroon van de molenaars; rechts een windmolen met banderol "In het Meuleken - 1743". De panelen in de geveltop geven het jaartal aan. Rechthoekige bovenste vensters met tussendorpels als overgangsvorm van kruiskozijn naar rechthoekig venster. De aslijnende geblokte hoekbanden eindigen in postamenten, bekroond met siervazen terwijl twee uitgewerkte voluten een hoofdgestel met gebogen pseudo-fronton met siervaas, ondersteunen.
Achterhuis met achterpuntgevel. Gewelfde kelders met twee gelijklopende tongewelven aan de straatzijde en een gedrukt kruisgewelf.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)