Burgerhuis In het Meuleken

Beschrijving

Zogenaamd "In het Meuleken". Diephuis met klokgevel, vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken en gevelsteen gedateerd "ANNO 1743" (ter vervanging van een houten gevel), eveneens hersteld in 1916. Beschilderde voorgevel met zandstenen plint en kelderluik. Gekoppelde rechthoekige vensters, gescheiden door smalle doorlopende penanten met kwartholle dagkanten, verdiepte borstweringen verrijkt met panelen: links de Heilige Victor met molentje in de hand als patroon van de molenaars; rechts een windmolen met banderol "In het Meuleken - 1743". De panelen in de geveltop geven het jaartal aan. Rechthoekige bovenste vensters met tussendorpels als overgangsvorm van kruiskozijn naar rechthoekig venster. De aslijnende geblokte hoekbanden eindigen in postamenten, bekroond met siervazen terwijl twee uitgewerkte voluten een hoofdgestel met gebogen pseudo-fronton met siervaas, ondersteunen.

Achterhuis met achterpuntgevel. Gewelfde kelders met twee gelijklopende tongewelven aan de straatzijde en een gedrukt kruisgewelf.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2, 40.

Auteurs: Bogaert, Chris