Convent Ter Liefs

Beschrijving

Voorheen "Convent Ter Liefs", heden Huis der Liefde van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart en Convent van Onze-Lieve-Vrouw ter Bloemen. Convent bestaande uit een brede vleugel gesitueerd tegenover de westgevel van de Begijnhofkerk, heden woonplaats van de Grootjuffer, volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1643.

Rondboogpoort met geprofileerde booglijst op zandstenen posten, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting van Franse kalkzandsteen bestaande uit twee vlakke brede pilasters die een onversierd hoofdgestel dragen; blind boogveld met ondiepe rondboognis gevuld met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw tussen bloemen.

Twee dubbelhuizen met een doorlopende lijstgevel van dertien traveeën voorzien van rechthoekige vensters met sponning, zandstenen dorpels en hoekblokken, rollaagjes als ontlastingsbogen. Hoofdingang: spiegelboogvormige deur in een geblokte en geriemde arduinen omlijsting op neuten, in de afgeronde bovenhoeken versierd met voluutjes.

• Nota's Van den Heule L. uit archief Klein Begijnhof.
  • DELMELLE J. 1973: Abbayes et Béguinages de Belgique. Collection Nouveaux Guides de Belgique, Brussel.
  • HEINS A. 1905: Grilles de vasistas du Petit Béguinage (XVII), Inventaire archéologique de Gand, Gent, 377, 378.
  • JOOS L. 1934: Begijnhof O.-L.-Vrouw ter Hoye. Geschiedenis en Gids, Gent.