erfgoedobject

Vranckenschans

bouwkundig element
ID: 200331   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200331

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Vranckenschans
    Deze bescherming is geldig sinds 13-04-1981

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vranckenschans met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 13-04-1981

Beschrijving

De Vranckeschans of Donckseschans is één van de vier schansen die op het grondgebied van Zonhoven gelegen waren, namelijk de Vranckeschans, de Engstegenschans, de Colverenschans en de Molenschans, en waarvan alleen de eerstgenoemde nog in tamelijk goed bewaarde toestand aanwezig is.

De Vranckeschans werd opgericht op 15 september 1601 en werd een eeuw later uitgebreid met het dubbele van haar oppervlakte (ongeveer twee hectare).

Het betreft een rechthoekig terrein van circa 2 hectare omgeven met moerassige gronden; omringd met een diepe gracht en beveiligd door een aarden wal, waarvan de rug ongeveer 2 meter uitsteekt boven de bodem van de gracht. De aarden wal is begroeid met els, berk en eik; de berm is evenwel volledig genivelleerd aan de oostkant (op de plaats waar zich momenteel de toegangsdreef tot het domein bevindt) en waar zich oorspronkelijk de ophaalbrug bevond.

De oorspronkelijke bebouwing in stijl- en regelwerk is afgebroken en vervangen door een boerderijtje van het langgeveltype onder zadeldak.


Bron     : Beschermingdossier DL000213
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vranckenschans [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200331 (Geraadpleegd op 09-07-2020)