erfgoedobject

Middenmagazijn

bouwkundig element
ID: 200619   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200619

Juridische gevolgen

Beschrijving

U-vormig complex gesteld rondom een deels verhard, deels met gras begroeid middenplein dat met een beukenhaag van de straat is afgesloten. Aan weerszijden telkens twee bewakerswoningen.

Hoofdvleugel (parallel aan de straat) van negentien traveeën en twee bouwlagen onder plat dak geflankeerd door tweebeukige zijvleugels van elk dertien traveeën en twee bouwlagen onder dubbel schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Middenvleugel met souterrain en verhoogde begane grond; deuren of poorten voorafgegaan door een bordesachtige loskade tussen twee steektrappen.

Zijvleugels geritmeerd door steunberen en met houten kroonlijst; hoger opgetrokken middenrisaliet uitgewerkt als trapgeveltje met twee laadvensters boven de brede segmentboogpoort; bewaarde hijskast in de oostvleugel. Segmentboogvormige muuropeningen, getraliede vensters.

Voornamelijk aangepaste middenvleugel door verwijdering van de oorspronkelijke bedaking en van het trapgeveltje van het middenrisaliet en door het verbouwen of dichten van muuropeningen.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002


Relaties

  • Is deel van
    Merksplas Kolonie
    Beersedreef 2, Beukendreef 1-2, Dammekensstraat 1-6, Eikendreef 1-2, Gasthuisdreef 1, Gentse Wijk...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Middenmagazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200619 (Geraadpleegd op 14-10-2019)