Landlopersbegraafplaats

Gemeente Merksplas
Deelgemeente Merksplas
Straat Steenweg op Wortel
Locatie Steenweg op Wortel zonder nummer, Merksplas (Antwerpen)

• Adrescontrole Merksplas (adrescontroles: 19-02-2007 - 19-02-2007).
  • Inventarisatie Erfgoed WOI Provincie Antwerpen (thematische inventarisatie: September 2013 - Maart 2018).
  • Inventarisatie Merksplas (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landlopersbegraafplaats

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Merksplas Kolonie

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Merksplas

Beschrijving

In oorsprong met een geometrisch aangelegde structuur, zie de resterende dreefjes van naaldbomen. Toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers waartussen ijzeren poort. Bewaarde grafkruisen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Landlopersbegraafplaats van Merksplas-Kolonie met een deelperceel tussen de Kapelstraat en de Calvarieberg dat in 1900 is aangelegd en als dodenakker in gebruik werd genomen op het eind van de Eerste Wereldoorlog, ten gevolge van grote sterfte door Spaanse griep. Begraafplaats met 1087 begravenen, zogenaamde 'zinnelozen', door de bezetter vanuit West-Vlaanderen, Noord-Frankrijk en elders naar Merksplas overgebracht om hun instellingen als kazernes te kunnen gebruiken. Heden verdwenen kruisjes. Uitbreiding met vierkant perk aan oostzijde van de Steenweg op Wortel, zogenaamd Pestkerkhof, in gebruik genomen vanaf mei 1918, waar een vijfhonderdtal mensen begraven zijn. De begraafplaats is gerestaureerd in 2010.

• GOVAERTS K. 2013: Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens, Baarle-Hertog-Nassau, Baarle-Hertog-Nassau, 327-331.

Van den Borne, Steven (01-02-2014 )