The Island of Ireland Peace park

Gemeente Mesen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed The Island of Ireland Peace park

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringvanaf 1975
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

‘The Island of Ireland Peace Park’ of het ‘Ierse vredespark’ wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij alle Ieren herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid.

Aan de basis van dit initiatief ligt 'A Journey of Reconciliation Trust', een vereniging (opgericht in oktober 1998) waarin een groep mensen zetelt, afkomstig uit zowel de Republiek als uit Noord-Ierland, met zowel katholieke/nationalistische als protestantse/unionistische achtergronden. Met hun vredespark willen ze verwijzen naar de Mijnenslag van 7-14 juni 1917, toen twee Ierse divisies met tegengestelde politieke achtergrond – namelijk de katholieke ‘16th (Irish) Division’ en protestantse '36th (Ulster) Division' zij aan zij vochten in de omgeving van Wijtschate.

Er werd gezocht naar een typisch Iers symbool, dat geen van beide partijen tegen het hoofd kon stoten. De 'Round Tower' is gebaseerd op de torens, die vermoedelijk in de 10de eeuw werden gebouwd door de Kelten als verdedigingswerk tegen de Vikingen. De onvolledige cirkelvormige aarden wal aan de zuidelijke rand van het park verwijst naar de prehistorische cirkelvormige ringforten die her en der in Ierland worden aangetroffen. De beplanting van het park bestaat voor een groot deel uit taxussen, een typische funeraire boom, die in het Engels ook wel eens wordt aangeduid met 'Irish Yew'.

De toren met park is ontworpen door de architecten John O’Grady (Ierland) en Toon Breyne (Ieper). De werkzaamheden startten in mei 1998. Op 11 november 1998 werd het vredespark ingehuldigd.

Ronde toren van 30,5m hoog met een diameter tussen de 6,3m en 4,9m, met een kegelvormig dak. De binnenmuur van de toren is opgetrokken in volle betonblokken. Het grootste deel van de buitenbekleding van de toren bestaat uit Ierse breuksteen. Binnenin de toren zijn de 'war memorial books' van John French (1922) terug te vinden met de namen van ca. 49.000 Ierse mannen die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de vloer van de toren is het volledige Ierse eiland gegrift, zonder enige scheidingsgrens.

De toren staat in een speciaal daartoe aangelegd 'vredespark'. Langs het pad naar de toren staan 4 rechthoekige, rechtopstaande zuilen met de tekst op een bronzen plaat: ‘Vredespark van het Ierse Eiland. Deze vredestoren, ter nagedachtenis – Van allen van het Ierse Eiland – Die in de Eerste Wereldoorlog – Vochten en sneuvelden, – Werd opgericht door – ‘A Journey of Reconciliation Trust’ – Met de steun van de bevolking van Mesen. – Deze gedenkplaat werd onthuld – op – 11 November 1998 – door – President Mary McAleese, – in aanwezigheid van – Zijn Majesteit Koning Albert II, – En Hare Majesteit Koningin Elizabeth II’. Deze tekst wordt op de 3 andere zuilen herhaald in het Frans, Engels en Iers. Rechts langs het toegangspad liggen 9 platte stenen met gedichten van respectievelijk Francis Ledwidge, J.F.B. O’Sullivan, Charles Miller, Tom Kettle, William Orpen, Chaplain Francis Gleeson, Terence Poulter, Patrick MacGill en David Starret. Op 3 rechthoekige, rechtopstaande zuilen met afgeschuind bovenvlak staat te lezen: '10th Irish division; 9363 killed, wounded, missing’; '16th (Irish) division; 28,398 killed, wounded, missing'; '36th (Ulster) division; 32,186 killed, wounded, missing'. Op 4 rechthoekige, rechtopstaande zuilen zijn de namen van de 4 provincies van Ierland verticaal gegrift. Erachter zijn rijen met 'Irish yew' (taxus) aangelegd, als stralen van een cirkel met de toren als denkbeeldig middelpunt.

Aan de zuidelijke rand van het park is een onvolledige cirkelvormige aarden wal opgetrokken. Centraal op een platform staat een rechtopstaande lichtjes gebogen steen met op een bronzen plaat de tekst 'Peace Pledge'. Op de achterkant van de steen staan de namen van de 32 'counties' (graafschappen) van Ierland. Deze gedenksteen is zo geplaatst dat als op 11 november om 11.00u de zon schijnt, die pal achter deze gedenksteen staat, waardoor de schaduw van de gedenksteen valt op het pad naar de toren en op de as van de schaduw van de toren. Als deze as oneindig zou verlengd worden, zou men arriveren in het geografische centrum van het Ierse Eiland.

• Het Ierse Vredespark. The Island of Ireland Peace Park. Mesen / Messines. Mesen, Geschiedkundig Museum Mesen, 1999 (brochure).
  • Ureel E., Over een Ierse toren en Ierse kruisen. Een "Round Tower" en "High Crosses" in de Ieperboog, Gidsenkroniek Westland, 2002, nummer 5.
  • Chielens P., The end of a war – Het einde van een oorlog. Rondleiding in de Ieperboog n.a.v. het colloquium Living with history, 3/9/2004.