Hotel Kosmos

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Westouter
Straat Rodebergstraat
Locatie Rodebergstraat 53, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Kosmos

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hotel Kosmos: oudste gedeelte
gelegen te Rodebergstraat 53 (Heuvelland)

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004.

Beknopte karakterisering

Typologiehotels
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Zogenaamd ‘Kosmos’, hotel gelegen op de Rodeberg en uitgebouwd met een panoramisch zicht op de vallei van de Hellegatbeek en de dorpskom van Westouter. Dit hotel werd gebouwd in de jaren 1930 in toen nog volledig landelijke omgeving. Het betreft aldus een getuige van het ontluikende toerisme tijdens het interbellum op de Rodeberg. De toeristische activiteit nam voornamelijk na de tweede wereldoorlog een hoge vlucht. Dit hotel werd gebouwd, als gasthof in het jaar 1934 naar ontwerp van architect J. De Brabandere (Ieper). Twee jaar (1936) later werd het gebouw in noordelijke richting uitgebreid met een eetzaal cf. grondplan. In de jaren 1960 en 1970 werd het gebouw verschillende malen vergroot. Het oorspronkelijke volume uit de jaren dertig is nog volledig herkenbaar in het huidig gebouw.

Modernistisch gebouw van drie bouwlagen onder platdak van 1934. Parement van gele baksteen voor het linkse gedeelte, rechts gecementeerde en beschilderde gevelafwerking; gepikte plint. Asymmetrische gevelopbouw enerzijds getypeerd door in- en uitspringende muurvakken en door horizontale en verticale accenten. Verticaal geaccentueerd volume rechts: hoger uitstekend halfrond trappenhuis met verticale over de tweede en derde verdieping doorlopende vensterregisters voorzien van houten roedeverdeling en gescheiden door middel van smalle penanten; rechts ervan, torenelement in de vorm van een gesloten, rechthoekig volume rechts afgewerkt met liseen en voorzien opschrift ‘Kosmos’ in een modernistische vormgeving. Rechthoekige ingang gevat tussen lisenen, onder schuin oplopende, brede luifel. Rechts, tegen het oorspronkelijke volume aanleunende aanbouw in het jaar 1964 opgetrokken op de plaats van het oorspronkelijke terras. Gebouw met een halfronde plattegrond van drie bouwlagen onder platdak. Baksteen in combinatie met beton voor de horizontale banden en luifels tussen de bouwlagen. Grote rechthoekige raampartijen geven een panoramisch zicht op de vallei. Interieur. De oorspronkelijke plattegrond cf. zoals uitgetekend op het plan van architect De Brabandere bleef herkenbaar. De plattegrond ontvouwt: een inkomhal met omlopend bordestrap voorzien van houten balustrade. De hall geeft links toegang tot de keuken en rechts tot een bureel. Als men de gang doorloopt komt men achteraan in de eetzaal en de café; beiden werden in de loop van de jaren uitgebreid cf. supra.

Bron: Beschermingsdossier: DW002287

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Westouter

Westouter (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.