erfgoedobject

Convent der Heilige Drievuldigheid met toegangspoort

bouwkundig element
ID
20345
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20345

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk "Convent der Heilige Drievuldigheid", volgens recent opschrift "Begijnenconvent Heilige Christina 1625, Tehuis Gandae 1973". Drie diephuizen waarvan de twee rechtse palen aan de straat en het linkse inspringt; kleine voortuin met omheiningsmuur toegankelijk via een uitgesproken barokpoort afkomstig van het Sint-Christina convent (nummers 1A-1B, zonder nummer, 1-9): rondboogpoort ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting met geblokte rechtstanden en zwaar geprofileerde en geblokte lijst op imposten en neuten met voluutornament; voorts met een getrapte lijst met rolwerkconsoles op de hoeken die een gekorniste kroonlijst dragen; rondboognis met beeld van aan een molensteen geketende Heilige Christina, geflankeerd door met voluten en schuimkoppen afgezette vleugelstukken en bekroond met een pijnappel; deur met opgeklampte panelen en centrale palmet.

Achter de poort gelegen, gerestaureerde verankerde bakstenen trapgevel (10 trappen en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen, uit de 17de eeuw. Rechthoekige vensters met vernieuwde kruiskozijnen, afgeschuinde dagkanten en gekoppelde ontlastingsboogjes op de benedenverdieping en middentravee. Zijtraveeën en geveltop met kleine rondboogvensters in geblokte bakstenen omlijsting. Twee verweerde zandstenen gevelstenen. Korfboogvormig deurtje met bolkozijn als bovenlicht. Linker zijgevel van zes traveeën met rondboogvormige bovenvensters en idem getrapte dakvensters.

Aan de straat, twee nieuw gebouwde gele bakstenen tuitgevels van twee bouwlagen en respectievelijk drie en twee traveeën verlicht voornamelijk door kruiskozijnen.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Elisabeth

  • Is deel van
    Gravin Johannastraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Convent der Heilige Drievuldigheid met toegangspoort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20345 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.