erfgoedobject

Politiegebouw

bouwkundig element
ID: 208740   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208740

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Politiegebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brouwerswoning Christiaen met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1981

Beschrijving

Ook "Millenniumvleugel" genoemd, van 1994-1996. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis) bij K.B. van 23/10/1981. De vormgeving met de ronde wand suggereert de omarming van enerzijds de brouwerij en anderzijds het Fransmansmuseum. Het gebouw vormt het sluitstuk van het renovatieproject van de brouwerijsite.

Het gebouw werd ontworpen door architect Erik Van Biervliet (Brugge) in samenwerking met het bureau Govaert-Vanhoutte (Brugge) Op de begane grond een overdekte zuilengaanderij (met muurgedeelte afgesloten), erboven een halfcirkelvormig balkvolume opengewerkt door kleine rechthoekige venstertjes, erboven een kleiner balkvormig volume van de zogenaamde "Panoramazaal". De gelijkvloerse open ruimte kan aangewend worden als evenementenlocatie en als marktruimte (benaming “de overdekte markt”).

  • Informatie architectenbureau Van Biervliet.
  • Informatie gemeentebestuur.
  • Informatie over kunstwerken, gemeentebestuur Koekelare.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Politiegebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208740 (Geraadpleegd op 16-07-2019)