erfgoedobject

Politiegebouw

bouwkundig element
ID
208740
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208740

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Politiegebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brouwerswoning Christiaen met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Ook "Millenniumvleugel" genoemd, van 1994-1996. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). De vormgeving met de ronde wand suggereert de omarming van enerzijds de brouwerij en anderzijds het Fransmansmuseum. Het gebouw vormt het sluitstuk van het renovatieproject van de brouwerijsite.

Het gebouw werd ontworpen door architect Erik Van Biervliet (Brugge) in samenwerking met het bureau Govaert-Vanhoutte (Brugge). Op de begane grond een overdekte zuilengaanderij (met muurgedeelte afgesloten), erboven een halfcirkelvormig balkvolume opengewerkt door kleine rechthoekige venstertjes, erboven een kleiner balkvormig volume van de zogenaamde "Panoramazaal". De gelijkvloerse open ruimte kan aangewend worden als evenementenlocatie en als marktruimte (benaming “de overdekte markt”).

  • Informatie verkregen van architectenbureau Van Biervliet.
  • Informatie verkregen van het gemeentebestuur.
  • Informatie over kunstwerken, gemeentebestuur Koekelare.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Politiegebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208740 (Geraadpleegd op )