Neoclassicistische burgerwoning

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerghuis werd in 1879 ontworpen door architect J.L. Hasse voor "commissionnaris-expéditeur" Joseph Vrijdag als woning met stal en opslagplaats.

De woning valt op doordat het één van de weinige neoclassicistische huizen is op de Vlaamsekaai, waar de neo-Vlaamserenaissance-stijl sterk werd gepromoot. Toch keurde het stadsbestuur enkele neoclassicistische bouwaanvragen goed in de straat, volgens Prims en De Meyter om tegemoet te komen aan de eigenaars, voor wie een neoclassicistische gevel een veel minder dure optie was. Bij renovatie in de jaren 1980 werd het bepleisterde en witgeschilderde parement verwijderd, met uitzondering van de ornamenten, met de bedoeling om het met de aldus vrijgekomen bakstenen muur beter bij de omgevende neo-Vlaamse renaissance gevelrij te doen passen. Architect J.L. Hasse is vooral bekend omwille van zijn rode bakstenen neorenaissancegevels, maar laat hier net als bij de meesterwoning op de Prins Albertlei, zien dat hij ook de neoclassicistische bouwstijl beheerst.

Burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met een zeer fraaie, maar ondertussen deels ontpleisterde neoclassicistische lijstgevel. Gevelopbouw en –afwerking zijn klassiek, maar overstijgen de gestandaardiseerde manier van werken die de meeste burgerhuizen op het Zuid typeert. Houten kroonlijst op slanke, sierlijke modillons, hardstenen plint. Op de begane grond heeft de woning rondbogige vensteropeningen in geprofileerde omlijstingen met uitgewerkte sluitsteen; in de rechter travee zit de poortdoorgang naar de achtergelegen stal en magazijn. Op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen, waarbij de centrale vensteropeningen zijn bekroond door gebroken frontons. Op de eerste verdieping een balkon met fijn uitgewerkte ijzeren leuning.

• PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 138.