erfgoedobject

Ommuring van het kasteel van Wijnendale

bouwkundig element
ID: 210212   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210212

Juridische gevolgen

Beschrijving

Een deel van het domein van het kasteel van Wijnendale, beschermd als dorpsgezicht en als monument bij B.V.E. van 22/09/1982 ligt op grondgebied Ichtegem, het gaat om een deel van het domein zonder bijgebouwen, maar wel een deel van de ruime vierkante ommuring met ronde torens (monument). Voor een uitgebreide geschiedenis van het kasteel wordt verwezen naar Torhout Oostendestraat nrs. 390-396. Ook het bij K.B. van 30/04/1980 als landschap beschermde * "Wijnendalebos", een boscomplex van circa 280 ha, ligt deels op grondgebied Ichtegem. Door de geologische gelaagdheid en het reliëf zijn er diverse bronniveaus in het bos en de omgevende landbouwpercelen (zie Roopijpfontein, Fonteinstraat).

Beschrijving. Ruime vierkante ommuring. Drie van de vier hoektorens staan op grondgebied Ichtegem. Ronde 'jachttorens' met gekanteelde borstwering uitkragend boven spitsboog- of rondboogfries (oculi in het boogveld), en dubbele zaagtandfries. (Gedichte) lichtgleuven en rondboogdeuren aan de binnenzijde van de muur. Eén van de torens op grondgebied Ichtegem is uitgewerkt als boswachterswoning. Het "Wijnendalebos" en de ommuring van het kasteeldomein zijn goed zichtbaar ten zuiden van de Diksmuidebaan.

  • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnrs. W/00544, W00866.

Bron     : Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol
Datum  : 2010


Relaties

  • Is deel van
    Diksmuidebaan

  • Is deel van
    Domein Kasteel van Wijnendale

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ommuring van het kasteel van Wijnendale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210212 (Geraadpleegd op 07-04-2020)