Domein Dekeyser

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ichtegem
Deelgemeente Ichtegem
Straat Koekelarestraat
Locatie Koekelarestraat 2, Ichtegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ichtegem (geografische inventarisatie: 01-07-2009 - 30-06-2010).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein Dekeyser

Deze bescherming is geldig sinds 18-10-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Notariswoning Dekeyser

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

omvat de bescherming als monument Domein Dekeyser: notariswoning met koetshuis
gelegen te Koekelarestraat 2 (Ichtegem)

Deze bescherming is geldig sinds 04-07-1996.

Beschrijving

Voormalige notariswoning "Dekeyser", beeldbepalend vrijstaand neoclassicistisch herenhuis met naastgelegen koetshuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1867. Samen met het omliggend park beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 18/10/1995. De woning en het koetshuis zijn beschermd als monument bij M.B van 19/4/1999. Volgens het kadaster worden beide gebouwen opgetrokken in opdracht van notaris Theodorus Turtelboom (Toortelboom) in 1867, in 1988 aangekocht door de gemeente. Gerestaureerd in 2002-2004 en thans zijn het hoofdvolume en het bijgebouw in gebruik als administratief centrum van het OCMW.

De tuin is vanaf de straat toegankelijk via smeedijzeren hekwerk tussen vierkante bakstenen pijlers. Op foto's uit de jaren 1990 (fotoarchief Ruimte en Erfgoed) en op oude prentbriefkaarten is te zien dat de tuin aan de straatzijde afgesloten is met een haag (ter hoogte van koetshuis muurtje als aanzet haag bewaard) en dat de tuin meer beboomd was. Een tweede toegang tot de tuin ter hoogte van het koetshuis wordt geflankeerd door twee paardenkastanjes. Hier waren in de jaren 1990 nog twee lage smeedijzeren poortjes bewaard. De notariswoning is op vandaag nog omgeven door twee rode beuken. Voorts nog enkele andere parkbomen. Bewaard Mariagrotje.

Notariswoning. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (blauwe mechanische pannen) met gietijzeren vorstkam. Witgeschilderde en bepleisterde voorgevel bekroond met centraal driehoekig fronton met serliana-venster dat de houten kroonlijst op klossen en het brede lijstwerk doorbreekt. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden onder gemarkeerde puilijst.

Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond beluikt, de hogere bouwlagen met geriemde omlijsting. Onderdorpels in blauwe hardsteen. Houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling. Portaal bereikbaar via vernieuwde treden en hellende vlakken in blauwe hardsteen. Verzorgde vleugeldeur met bovenlicht. Andere gevels in rood baksteenmetselwerk, getoogde muuropeningen onder strek, vensters met gelijkaardige detaillering. De oostelijke zijgevel is centraal op de begane grond uitgewerkt met een bepleisterde rechthoekige erker waarboven klein balkon met smeedijzeren leuning. Achtergevel met bepleisterde en geschilderde middentravee. Interieur. Hal met wit-zwarte marmeren bevloering en gemarbreerde muren met bijkomende sjabloonversieringen. Salon aan straatzijde met witmarmeren neorococoschouw.

Voormalig koetshuis in roodbakstenen metselwerk ten oosten van het woonhuis, gevat onder mank zadeldak (zwarte Vlaamse pannen, nok dwars op de straat), doorbroken met centraal laadluik onder zadeldakje. Getoogde muuropeningen onder strek, houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling.

  • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnrs. W/00609, W/2052.
  • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED AFDELING WEST-VLAANDEREN, Fotoarchief.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1872/3, 1926/4, 1957/6.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 38, 40, 43.

Bron: Gilté S. & Vanneste P. met medewerking van Baert S., Boone B. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem met deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Koekelarestraat

Koekelarestraat (Ichtegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.