is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Leisele
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden
Deze vaststelling was geldig van tot
Gelegen op Leisele-dorp, een plein vóór het kerkhof, nabij de Izenbergestraat.
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog van Leisele en dateert van 1921.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen op het grondgebied van Leisele, een dorp tegen de Franse grens en dus een heel eind van het front verwijderd, toch heel wat obussen. Zeven grote projectielen waren afgevuurd door de zware Duitse artillerie, die haar kanonnen had opgesteld in de bossen van Klerken. Ze waren eigenlijk voor Hondschoote bestemd. Op de lijst van de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog staat ook Gabriel Taccoen, één van de twee vliegeniers die het dorp Leisele had.
In een met stenen omheind perk staat een vierkante zuil op een geprofileerd, vierkantig voetstuk dat bovenaan afgewerkt is met een klein driehoekig fronton, dat aan de achterzijde herhaald wordt. De verjongende zuil wordt opzij gesteund door twee halve cilinders. De top heeft een spitsboogvormige bekroning, op de vier hoeken met acanthusbladeren versierd en een kruis in het midden. Vooraan tegen het voetstuk is een hardstenen gedenkplaat geplaatst. Op de gedenkzuil: bovenaan "1914-1918", de namen met sterfdatum en -plaats, chronologisch gerangschikt, onderaan: "Hulde aan onze gesneuvelden". Op het voetstuk: onderaan in vlakreliëf een compositie met oorlogstrofeeën (helm, oorlogskruis, gekruist geweer en sabel, eiken- en palmtakken). Op de gedenkplaat "Gesneuvelden 1940-45", de namen, en één "burgerlijk slachtoffer".
Hoogte: 373 centimeter, breedte: 120 centimeter, diepte: 171 centimeter.
Uitvoering: 1921 (gedateerd).
Bron: WOI Relict (962): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Leisele - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)