Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken bevindt zich op de noordelijke hoek van het kerkhof, op het kruispunt van de Diksmuidseweg met het Katspel.

Historische achtergrond

De plechtige onthulling van het oorlogsgedenkteken van Boezinge vond plaats op 24 juni 1928 in aanwezigheid van de prominenten van het dorp, de oud-strijdersverenigingen (V.O.S. - Vlaamse Oud-strijders) en anderen.

Boezinge heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog een heel zware tol moeten betalen. Het dorp was met de grond gelijkgemaakt. Vooral de lijst met burgerlijke slachtoffers is lang: 42 burgerlijke doden tegenover 24 militaire doden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat veel inwoners tijdens het eerste oorlogsjaar in Boezinge bleven wonen, hoewel de beschietingen dagelijks hun tol opeisten, ook onder de inwoners. In het dorp waren toen ook heel wat vluchtelingen aanwezig, afkomstig uit meer oostelijke gebieden van België, die niet meer verder westwaarts durfden trekken. Ten slotte eiste de gasaanval van 22 april 1915 heel veel slachtoffers. De meeste inwoners werden in de daaropvolgende weken geëvacueerd: wie ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer woonde naar Roeselare en Izegem (onder Duitse heerschappij), wie ten westen van het kanaal woonde naar Frankrijk (geallieerd).

Kenmerken

Op een achthoekig hardstenen podium met twee treden, staat een vierkante hardstenen zuil, omringd door een veelhoekige constructie met bloembakken op verschillende niveaus. De zware zuil verjongt op de hoeken trapsgewijs en eindigt bovenaan in een blokvormig kruis. Op het kruis: "R.I.P.". Op de zuil: op de voorkant "Aan onze dooden 1914-1918" met eronder een bronzen palmtak "Les A (...) Bretons à leurs camarades" (niet meer leesbaar); op de rechterkant "Pro rege"; op de linkerkant "Pro patria"; op de achterkant "1940-1945", de naam van een "soldaat" en de "burgers", de namen. Op de basis: op de voorkant de namen van de "gesneuvelde soldaten"; op de rechterkant de namen van de soldaten en de "Burgerlijke slachtoffers"; op de linkerkant en de achterkant de namen van de burgers. Op de linkerhoek vooraan: het wapenschild van West-Vlaanderen; op de rechterhoek vooraan het wapenschild van Boezinge (met hoofd van Afrikaanse man). De vergulde letters staan in vlakreliëf tegen een zwarte achtergrond. Hoogte: 409 centimeter, breedte: 373 centimeter, diepte: 373 centimeter.

Uitvoering: A. Thomas (gesigneerd op de bronzen palmtak).

• BACCARNE R. & STEEN J. "Boezinge na 1914-1918". Wervik, Drukkerij - Uitgeverij Almar P.V.B.A., 1975.
  • JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron: WOI Relict (639): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Boezinge - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele