Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse commandopost

Beschrijving

Gelegen tegen de spoorwegbedding, langs de Kasteelhoekstraat, op circa 100 meter ten zuiden van de doorgang onder de spoorweg, nabij K 27 (spoorlijn). Langs die spoorwegbedding zijn nog meerdere (restanten van) betonconstructies terug te vinden

Historische achtergrond

Tegen de spoorwegbedding van de spoorlijn Ieper-Komen hadden de Duitsers diverse bunkers en schuilplaatsen gebouwd. Gezien de omvang van deze constructie, de meerdelige structuur met diverse deur- en vensteropeningen, de sporen die wijzen op een afdak, de houten planken en witgekalkte muren… gaat het hier vermoedelijk om een oorspronkelijke Duitse commandopost. Deze bunkers en schuilplaatsen langs de spoorwegbedding werden door de Britten veroverd tijdens de Derde Slag bij Ieper en lagen nu nagenoeg tegen de frontlijn. Ze fungeerden tijdens de winter van 1917-1918 onder meer als commandopost voor de 204th Division. Tijdens het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) werden ze opnieuw door Duitse troepen veroverd totdat ze tenslotte na hun verovering tijdens het Eindoffensief (september 1918) onder meer gebruikt werden als divisiehoofdkwartier van de 34th Division.

Kenmerken

Langwerpige bovengrondse betonconstructie (circa 17 meter lang), gebouwd tegen de bedding van de spoorlijn Ieper-Komen. Het beton is verstevigd met ronde bewapening en gegoten tegen planken. Het dak is vlak. De muren zijn aan oostzijde maximaal 45 centimeter dik. De constructie bevat vier ruimtes, die via drie deuropeningen betreden kunnen worden. Iedere ruimte heeft één of meerdere vensteropeningen. Deze openingen verbreden van binnenuit (circa 80 centimeter hoog en 60 centimeter breed) naar buiten toe (circa 120 centimeter hoog en 75 centimeter breed). Zowel de raamopeningen als deuropeningen en muren bevatten uitsparingen voor houten bekleding, met hier en daar nog houtrestanten aanwezig. Binnenin zijn de muren witgekalkt. Her en der zijn ronde openingen in het plafond. Voor deze toegangen (aan de oostkant) is een lange, smalle muur. Er zijn duidelijke sporen van een afdak die de constructie met de muur verbond.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War", London.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (1237): Duitse commandopost Kasteelhoekstraat (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore