Frans militair ereperk en massagraf

Beschrijving

De stedelijke begraafplaats van Veurne is gelegen langs de Oude Vestingstraat, op circa 250 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Veurne. Op deze begraafplaats zijn onder meer terug te vinden: twee graven voor Britse doden uit de Eerste Wereldoorlog (Veurne Communal Cemetery), een Brits perk voor doden uit de Tweede Wereldoorlog (Veurne Communal Cemetery Extension), een Frans perk met massagraf, het graf van Karel Cogge, Sam De Vriendt, Rachel Ryckewaert en enkele heldenhuldezerkjes.

Historische Achtergrond

De Franse autoriteiten gaven na de Eerste Wereldoorlog wel de toelating om de stoffelijke resten van omgekomen militairen te repatriëren naar plaats van herkomst. De overgebleven graven werden gehergroepeerd op militaire begraafplaatsen of in massagraven (ossuaires). Op de stedelijke begraafplaats van Veurne is er zo een Frans ereperk met massagraf.

Kenmerken

Het Franse militaire ereperk op de stedelijke begraafplaats van Veurne wordt omgeven door een haag. Het perk bestaat uit vier rijen officiële Franse grafkruisen met hier en daar een Arabische grafsteen. Tussen de rijen is er gras en bij de grafkruisen zijn rozenstruiken geplant. Er zijn 176 Franse doden begraven, waarvan 153 van de Eerste Wereldoorlog en 23 van de Tweede Wereldoorlog. Onder 14 grafkruisjes liggen er mogelijks geen lichamelijke overschotten meer: mogelijks werden ze gerepatrieerd, terwijl de grafkruisen bleven staan. Van de 153 van de Eerste Wereldoorlog konden er tien niet geïdentificeerd worden. Van de 23 van de Tweede Wereldoorlog konden er dertien niet geïdentificeerd worden. Er zijn acht Arabische grafstenen. Er liggen acht doden van de Eerste Wereldoorlog begraven in twee collectieve graven (één graf met drie doden en één graf met vijf doden), de andere 145 liggen in individuele graven begraven.

Binnen het terrein van het Franse militaire ereperk bevindt zich eveneens een massagraf, afgezoomd door een lage, bakstenen muur met deksteen. In het midden een bronzen plaat: "Dans cet ossuaire reposent les restes mortels de 78 militaires français morts pour la France durant la guerre 1914/1918 (Fusiliers Marins et unités diverses)". Eronder werden evenwel 80 namen geteld, alfabetisch gerangschikt.

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.
  • MEIRE J. 2003: De stilte van de Salient. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog rond Ieper, Tielt.

Bron: WOI Relict (984): Frans militair ereperk en massagraf (Veurne - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele