erfgoedobject

Schuilplaatsen

bouwkundig element
ID
213526
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213526

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuilplaatsen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Locatiebeschrijving

2 halfondergrondse betonconstructies gebouwd tegen de berm van een beek, in weide bij boerderij Abdijmolenstraat nummer 4, vlak achter de Britse begraafplaats "Voormezele Enclosures No 1 en 2", op 200 meter ten westen van Voormezele. Omgeving is heuvelachtig en weids.

Historische Achtergrond

Het gaat vermoedelijk om 2 Britse schuilplaatsen. Op Britse militaire stafkaarten is te zien dat hier een smalspoor liep en er diverse constructies langs de beek opgetrokken waren.

Kenmerken

Twee halfondergrondse, vrij identieke betonconstructies tegen berm aangebouwd. Eén van de 2 constructies is gedeeltelijk ingestort. Het beton, vrij grof samengesteld, is gewapend o.m. met ronde ijzers en staven. Beide constructies hebben aan de zuidwestkant (kant van de beek) een vooruitspringend gedeelte met deuropening. Dit gedeelte is tegen een houten bekisting gegoten. Bij de deuropeningen en aan de buitenkant zijn diverse uitsparingen aanwezig.

Het (vrij dunne) dak van de ruimte is gegoten tegen golfplaten (onder meer met brede golving) waardoor het dak gebogen is. De golfplaten die binnenin nog deels aanwezig zijn, worden in het midden met mekaar bevestigd. Achteraan (aan de noordoostkant) steekt een opening in de muur en in het dak. In de meest intacte constructie zijn nog enkele houten planken aanwezig.

  • Britse militaire stafkaart "Ypres", 28 NW4 - Ed. 3, 27/03/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (820): 2 schuilplaatsen Abdijmolenstraat 4 (Voormezele - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schuilplaatsen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213526 (Geraadpleegd op )