erfgoedobject

Duitse betonconstructie

bouwkundig element
ID: 213562   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213562

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide naast woning Conterdreef nummer 2, vlak op de grens met de gemeente Staden, op circa 3700 meter ten noorden van Poelkapelle, op circa 600 meter ten zuidoosten van het Vrijbos (Kazerne Steenstrate) en op circa 550 meter ten oosten van het gehucht Vijfwegen, iets ten noorden van de spoorwegverbinding Langemark–Staden. De omgeving is vlak en vrij landelijk.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Duitse constructie, die vermoedelijk opgetrokken werd in functie van de nabijgelegen spoorweg Langemark-Staden. Ter hoogte van de Vijfwegen maakte deze spoorwegverbinding verschillende aftakkingen (richting Vrijbos) en was een rangeerstation met barakkenkampementen, een munitiedepot en een geniepark aanwezig.

De Duitsers bouwden het Vrijbos uit tot een goed gecamoufleerd depot. In het bos werden tal van depots voor materialen, munitie en allerhande voorraden ingericht. Een netwerk van spoorlijnen, emplacementen en smalspoorbaantjes doorkruiste het bos. Begraafplaatsen werden in het bos aangelegd, net zoals oefenterreinen, schietstanden en observatieposten. Tot 1917 leek het bos een relatief veilig oord te zijn, zeker in vergelijking met de loopgraven aan het front. Maar vanaf 1917 zou het bos door de vijandelijke artillerie omgetoverd worden in een "vulkanisch maanlandschap".

Om het bos te kunnen verdedigen, werden vanaf 1917 "Riegels" uitgebouwd: dit waren dwarsverbindingen tussen de hoofdstellingen die min of meer van het noorden naar het zuiden liepen. De "Riegels" waren oost-west gericht. Geholpen met de betonnen versterkingen die her en der in en rond het bos opgetrokken werden, moesten de manschappen de "vesting" voldoende kunnen verdedigen.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan van circa 440 op 390 centimeter, met een hoogte van circa 230 centimeter. Het dak is vlak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde bewapeningsijzers. Voor de bedaking werd gebruik gemaakt van ijzeren profielen. Binnenin bestaat het plafond uit tegen mekaar geplaatste ijzeren profielen. Aan de noordoostkant zit een deuropening van 140 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 60 centimeter diep. Er zijn uitsparingen voor een houten kader en verschillende hengsels aanwezig, evenals een ijzeren balk bovenaan de deuropening. Aan de noordwestkant zit een kleine, vierkante opening die naar binnen toe schuin naar beneden gaat. Aan de zuidwestkant zit eveneens een kleine, rechthoekige opening. Aan de binnenkant is de opening met wat cement bijgewerkt, waarin de inscriptie "P33 IM" of "P53 IM" gegrift is (mogelijks van latere datum). De dakrand springt aan deze kant wat verder uit en vormt zo een kleine afdakje.

  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.
  • BACCARNE R. & STEEN J., "Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918", 2002.

Bron     : WOI Relict (1279): Duitse betonconstructie Conterdreef 2 (Poelkapelle - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

  • Is deel van
    Poelkapelle
    Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse betonconstructie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213562 (Geraadpleegd op 21-07-2019)