erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
214205
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214205

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gedenkteken van 1923, geplaatst op een driehoekig plantsoen ten noorden van de Heilige Kruisverheffingskerk. Opgericht ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen. Ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine) en gerealiseerd door beeldhouwer De Wispelaere (Brugge).

Halfronde witbepleisterde constructie met middendeel geflankeerd door lage muurtjes eindigend op hoekpijlers. Uitgevoerd in een neoclassicistische stijl getypeerd door geprofileerde kroonlijsten steunend op pilasters met Ionische kapitelen en architraaf versierd met acanthusbladeren. Hoger centraal gedeelte met bas-reliëf met afbeelding van een gesneuvelde soldaat en een geknielde vrouw met palmtak, op de achtergrond een stralende zon en kruis. Bekronend wapenschild met Belgische leeuw. Op de sokkel onder andere de data van beide oorlogen.

Flankerende muren met rechthoekige nissen met blauwhardstenen platen waarin de gebeitelde namen van slachtoffers. Hoekpijlers met de wapenschilden van West-Vlaanderen (rechts) en Wenduine (links).

Aan de achterzijde is het centrale deel versierd met een medaillon omkranst met een gestrikte hedera en palmtak en met de afbeelding van Leopold Brion (zie ook Leopold Brionstraat) en onderschrift "UIT VADERLANDSLIEFDE/ STIERF/ LEOPOLD BRION/ TE BRUGGE DEN 2 OOGST 1916". De flankerende muren zijn onversierd.

Voorliggend pleintje belegd met breuksteen en toegankelijk via bordes, halfronde rozenborder aansluitend op de hoekpijlers. Achter het monument staan enkele esdoorns.

  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 421.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214205 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.