Duitse militaire post Mechelhof

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie in weide ten westen van hoeve 'Mechelhof', op ongeveer 1100 meter ten zuiden van de kerk van Leffinge.

Historiek

Duitse militaire post, in de winter van 1917-1918 opgetrokken ten oosten van de 'Flandern I Stellung', ten westen van de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. De bunker was opgetrokken tussen twee 'Batl. St.' ('Bataillon Stand' of commandopost voor een bataljon). De merkwaardige muuropeningen en specifieke ijzeren elementen die bewaard gebleven zijn, doen vermoeden dat de bunker bedoeld was als elektriciteitspost of telefoonpost. Op luchtfoto’s uit de oorlog is te zien hoe er talrijke verbindingen naar de bunker lopen. In de omgeving, waaronder bij het Mechelhof, waren veel barakken en enkele bunkers opgetrokken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze bunker gebruikt als schuilplaats voor omwonenden.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie met min of meer rechthoekig grondplan. De betonnen constructie is grotendeels tegen houten beplanking gegoten, aan de buitenzijde ten dele onderaan tegen takkenwerk. Op het dak is grasbedekking aangebracht (camouflage).

Aan noordelijke zijde zit centraal een poort en deuropening, evenals twee openingen, waarvan de boven- en onderkant schuin naar beneden lopen. De onderkant van de kleinere opening bevat een bijkomende gleuf. Bij deze openingen zijn hengsels en ijzers te zien. Aan oostelijke zijde zit eveneens een opening, die naar binnen toe naar beneden afloopt. Opmerkelijk hier is het ijzeren stuk aan de buitenzijde van de bunker (vermoedelijk voor bevestiging bedrading). In de twee zijmuren zit telkens nog een kleine vierkante opening.

Binnenin is de ruimte min of meer opgedeeld in twee ruimtes, met een pilaar in de grootste ruimte ter ondersteuning van het plafond. Tegen het plafond zit houten beplanking die tussen ijzeren balken is aangebracht. Er zijn in de zijmuren meerdere ondiepe nissen voorzien, evenals één diepere nis met afgeschuind bovenvlak aan noordelijke zijde.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 22/10/1917 (dianummer 2903, FID 1515), 23/3/1918 (dianummer 2905, FID 1517), Belgische luchtfoto 20/5/1918 (dianummer 2915, FID 1527).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Stellungskarte f.d. Küstenabschnitt, Blatt IV, 18/5/1917; Leffinghe (Target Map No. 4), 1/9/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.