Duitse bunker Zuidwege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker Zuidwege

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie op de parking bij café 'Breughelhof', net ten oosten van de spoorlijn Torhout-Brugge, net ten zuiden van het station, op het gehucht Zuidwege.

Historiek

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij het station van Zedelgem. Zedelgem werd een belangrijk logistiek centrum in het Duitse hinterland. Zedelgem lag namelijk langs de treinverbinding Brugge-Torhout en de tramverbinding Brugge-Leke. Deze bestaande sporen werden gevoelig uitgebreid en verbonden met elkaar, zodat goederen die via de trein werden aangevoerd, in Zedelgem op tramwagons konden overgeladen worden om te vervoeren richting front. Deze spoorverbindingen werden uiteraard ook gebruikt voor het vervoer van militairen naar en van het front.

Ten noorden van de spoorlijn en het station waren onder meer een munitiedepot, werkplaatsen, opslagplaatsen en een rangeerstation aangelegd. Ten zuiden van het station was een barakkenkamp ingericht, nog verder zuidwaarts, net ten zuiden van de huidige Veldegemsestraat een kamp voor krijgsgevangenen. De Duitse bunker tegenover het station langs de 'Zedelghem Straβe' zoals de Ruddervoordsestraat werd genoemd, werd tegen de zomer van 1917 opgetrokken, wellicht ten behoeve van officieren, die bij het station actief waren.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan, naar verluidt onder gebogen dak. Er is een toegang zichtbaar aan noordwestelijke zijde. Naar verluidt zit er een tweede toegang aan zuidoostelijke zijde. Langs beide zijden zou via een geknikte gang de enige binnenruimte onder gewelfd plafond bereikt worden. In het dak zou één opening steken. De bunker was bij bezoek volledig overgroeid en kon niet betreden worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Zuidwege, 3/7/1917, 30/5/1918.
  • DECEUNINCK V. 1991: Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, Zilleghem, 22.2.

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

De bunker werd in april 2022 door vrijwilligers leeg en toegankelijk gemaakt. Hierdoor kon de beschrijving verfijnd worden. De bunker is opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten is tegen een houten bekisting. De constructie heeft een rechthoekig grondplan van 14 op 2,5 meter. Het dak neemt de vorm aan van een afgewolfd schilddak en is tot twee meter hoog. Aan de twee korte zijden (noordwestelijk en zuidoostelijk) zit een toegang voorzien van drie treden (tot 75cm diep) en een geknikte gang (muur grotendeels afgebroken aan zuidoostelijke zijde). De binnenruimte heeft een vlak plafond en is ongeveer 2 op 1,50 meter groot, wat betekent dat de zijmuren ongeveer 50cm dik zijn.

• Informatie verkregen van Francis Devlamynck (10 april 2022).