erfgoedobject

Duitse bunker Zuidwege

bouwkundig element
ID
216909
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216909

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker Zuidwege
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie op de parking bij café 'Breughelhof', net ten oosten van de spoorlijn Torhout-Brugge, net ten zuiden van het station, op het gehucht Zuidwege.

Historiek

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij het station van Zedelgem. Zedelgem werd een belangrijk logistiek centrum in het Duitse hinterland. Zedelgem lag namelijk langs de treinverbinding Brugge-Torhout en de tramverbinding Brugge-Leke. Deze bestaande sporen werden gevoelig uitgebreid en verbonden met elkaar, zodat goederen die via de trein werden aangevoerd, in Zedelgem op tramwagons konden overgeladen worden om te vervoeren richting front. Deze spoorverbindingen werden uiteraard ook gebruikt voor het vervoer militairen naar en van het front.

Ten noorden van de spoorlijn en het station waren onder meer een munitiedepot, werkplaatsen en opslagplaatsen en een rangeerstation aangelegd. Ten zuiden van het station was een barakkenkamp ingericht, nog verder zuidwaarts, net ten zuiden van de huidige Veldegemsestraat een kamp voor krijgsgevangenen. De Duitse bunker tegenover het station langs de 'Zedelghem Straβe' zoals de Ruddervoordsestraat werd genoemd, werd tegen de zomer van 1917 opgetrokken, wellicht ten behoeve van officieren, die bij het station actief waren.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan, naar verluidt onder gebogen dak. Er is een toegang zichtbaar aan noordwestelijke zijde. Naar verluidt zit er een tweede toegang aan zuidoostelijke zijde. Langs beide zijden zou via een geknikte gang de enige binnenruimte onder gewelfd plafond bereikt worden. In het dak zou één opening steken. De bunker was bij bezoek volledig overgroeid en kunnen niet betreden worden.

 • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Zuidwege, 3/7/1917, 30/5/1918.
 • DECEUNINCK V. 1991: Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, Zilleghem, 22.2.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Café Breugelhof

 • Is deel van
  Ruddervoordsestraat (Zedelgem)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse bunker Zuidwege [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216909 (Geraadpleegd op )