erfgoedobject

Feestpaleis met café

bouwkundig element
ID
23507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23507

Juridische gevolgen

Beschrijving

Feestpaleis met café, administratieve lokalen en feestzaal gebouwd in opdracht van de Socialistische Maatschappij "De Voorzorg" naar ontwerp van G. Boghemans (Menen). Ingebruikname in 1930. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkocht aan de Bank van Roeselare waardoor de naam veranderde in Patria, naar de maatschappij die het toen beheerde. In 1952 overgenomen door S.V. Pax die opteerde voor een gesplitste uitbating van de zaal Pax voor film en toneel (nummer 3) en het café (nummer 1). In 1974 werd de herberg getransformeerd tot De Nieuwe Beiaard, waarbij de winkelpui verbouwd werd.

Nummer 1. Rode baksteenbouw met verwerking van arduin; vier traveeën en drie bouwlagen. Strakke gevelordonnantie, enigszins aansluitend bij de geometrische art deco. Markant middenrisaliet van twee traveeën, op de bovenverdieping afgelijnd door met arduin beklede lisenen uitlopend in een soort van getrapt pseudo-fronton met driehoekig reliëf; oorspronkelijk bekronende wereldbol. Hoge rechthoekige vensters met uitgelengde vorm in de smalle zijtravee. De huidige houten café-pui met eerder rustiek uitzicht vervangt een strakkere compositie aansluitend bij de bovenverdieping.

Nummer 3. Aanleunende poorttravee (samen ontworpen met nummer 1) met contrasterend parement van gele baksteen en brede arduinen aflijning onder de gootlijst in overstek. Ook specifieke ordonnantie met poortomlijsting, puilijst en overhoekse erker, met glaspartij geflankeerd door getrapte lisenen, ter aanduiding van de trappartij. Behouden glas in lood in het soort van bovenlicht boven de puilijst. Interieur met dieper in liggende toneel/filmzaal toegankelijk via gang met affichekasten; zaal voorzien van scène en parterre en overkragend balkon; dubbele ijzeren art deco dubbele bordestrap naar de balkons.

  • Stadsarchief Roeselare, 200/1937, 8/1973.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 60.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Feestpaleis met café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23507 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.