is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoekhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, uit de eerste helft van de 17de eeuw, volledig hersteld in 1911. Voorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); trapgevel verankerd door middel van versierde gevelankers; plint, hoekstenen, negblokken, vensterkruisen enzovoort van Franse zandsteen. Talrijke waterlijsten ter hoogte van vensterdorpels. Doorlopende tussendorpel van begane grond rust op consoles. Gekoppelde vensters ontlast door middel van alternerend zand- en bakstenen boogstenen. Rechthoekige kelderdeur met steektrap en latei op consoles.
Zijgevel langs de Leie bestaande uit een vier traveeën brede en drie bouwlagen hoge trapgevel en een twee traveeën brede lijstgevel; lijstgevel springt vooruit ten opzichte van geknikte trapgevel; in overstek op twee rondbogen op zware consoles boven kelderverdieping; kelderdeur bereikbaar van de straat via trap. Bakstenen en verankerde trapgevel voorzien van kruiskozijnen en uitspringende panelen op borstweringen. Twee deurvensters met houten balustrade op de tweede bouwlaag; geveltop doorbroken door oculus met zandstenen omlijsting, druiplijst en afhangende voluten.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)