is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Diephuis met trapgevel (6 trappen + topstuk), drie bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak (pannen), met vermoedelijke kern uit de 17de eeuw doch volledig heropgericht met vernieuwd materiaal in begin 20ste eeuw. Traditionele bak- en zandsteenarchitectuur (Franse kalkzandsteen) met gekoppelde kruiskozijnen met ontlastingsboogjes en glas in lood; bolkozijnen met negblokken in geveltop geflankeerd door onversierde cartouches.
Gewijzigde begane grond met kelderluik en rechthoekige deur zie patroon van nummer 1. Achterpuntgevel en twee bijbouwen uitkomend op de Leie: een eerste aanleunend tegen de zijgevel van nummer 1, van twee traveeën met smalle kruiskozijnen en afgelijnd met recentere kantelenrij. Iets achter inspringend gebouw met twee bouwlagen onder lessenaarsdak (pannen) met twee en zes traveeën van licht getoogde vensters.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)