erfgoedobject

Romaanse patriciërswoning De Kleine Sikkel

bouwkundig element
ID
25392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25392

Juridische gevolgen

Beschrijving

Romaanse patriciërswoning zogenaamd "de Kleine Sikkel" naar de familie Van der Zickelen die dit steen bezat in de 14de eeuw. Naast de voorgevel die in 1912 in zijn oorspronkelijke staat hersteld werd, is van dit karakteristiek Gents burgerhuis uit begin 13de eeuw enkel de merkwaardige overwelfde kelder op zijn zware romaanse zuilen bewaard gebleven.

Enig resterend romaanse burgerwoning van dit geveltype. Massieve, gekanteelde en horizontaal gerichte lijstgevel van drie bouwlagen en acht traveeën opgetrokken uit onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen. Rechthoekige tweelichten met deelzuiltje, gevat tussen smalle horizontale waterlijsten en voorzien van stenen ontlastingsbogen. Heden dicht gemetselde rechthoekige deur met bordestrap, eerst genoemde onder spits boogveld met druiplijst op consoles, in het tympaan versierd met gotische tracering en schild met drie sikkels van de familie Van der Zickelen.

Verankerde zijgevel van twee bouwlagen: lijstgevel van Doornikse kalksteen met rechthoekige vensters met lekdrempel.

Achtergevel, oorspronkelijk gevormd door drie puntgevels, waarvan slechts een bewaard, gedeeltelijk gebouwd van Doornikse kalksteen en van baksteen.

Voor de restauratie van 1912 deed de voorgevel zich voor als een typisch 19de-eeuwse bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur, zoals thans in vierde travee, afgelijnd door kroonlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romaanse patriciërswoning De Kleine Sikkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.