Huis De Waterzooi

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Waterzooi

• is aangeduid als beschermd monument Huis De Waterzooi

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel burgerhuis

Beschrijving

Diephuis met vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (leien). Traditionele bak- en zandsteenbouw, klokgevel volgens bouwaanvraag daterend van 1737, zie zelfde jaartal in het fries. Vensterregisters gemarkeerd door horizontale lijsten en bogenrijen met verdiepte velden. Muurankers in de zwikken boven de gekoppelde kruiskozijnen met zandstenen negblokken. Links kelderluik. Rechthoekige benedenvensters met bovenlicht met middenstijl; gelijkaardige deur met bovendorpel op consoles. Geveltop met twee kruiskozijnen onder gekoppelde strekse ontlastingsboogjes. Gevelbekroning door middel van driehoekig fronton met houten kroonlijst.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 297, nummer 4.