erfgoedobject

Landhuis Daerupt

bouwkundig element
ID
26208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26208

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Daerupt
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Afsneedorp
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Afsnee
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Daerupt
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vroegere zetel van de "Heerlijkheid van Daerupt" afhankelijk van de Gentse Sint-Pietersabdij en reeds vermeld in 1400. De heerlijkheid strekte zich uit over een deel van Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Martens-Latem, Drongen, Deurle en Nazareth. Later herenverblijf van belangrijke Gentse families. Circa 1925 zomerverblijf van de schrijver Cyriel Buysse die er stierf in 1932. Landhuis met omringend domein in het noorden palend aan de kerkhofmuur, in het oosten aan de Leie in het zuiden aanvankelijk reikend tot aan de Rosdambeek (grens met Sint-Denijs-Westrem) en in het westen tot de vroegere Sint-Denijslaan en Pontstraat. Het 18de-eeuwse tuinpaviljoentje bij de beek, heden Broekkantstraat nummer 2, behoorde eveneens tot het domein. In de jaren 1950 gedeeltelijk verkaveld en verbreding van de straat waardoor het domein een nieuwe, lage bakstenen muur kreeg en een inrijpoort met korfboogdoorgang onder leien zadeldekje en zijtrapgevels; een cartouche vermeldt: "Daerupt, 1752-1919" (mogelijk data van verbouwingen).

Huidige gebouw op L-vormige plattegrond met 19de-eeuws voorkomen, volgens archiefstukken onder meer aangepast in 1899 tot zijn huidige vorm. Vleugels van vijf en acht traveeën met twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien). Bepleisterde en geschilderde lijstgevels geritmeerd door eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels; tuingevel met deurvensters met persiennes op de gelijkvloerse verdieping. Volledig vernieuwd interieur.

 • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVI (Afsnee), 1899/9.
 • S.N. 1972: Berichten van de Heemkring Scheldeveld IV.1.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Afsneedorp

 • Is deel van
  Dorpskom Afsnee


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis Daerupt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.