Vroegere zetel van de "Heerlijkheid van Daerupt" afhankelijk van de Gentse Sint-Pietersabdij en reeds vermeld in 1400. De heerlijkheid strekte zich uit over een deel van Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Martens-Latem, Drongen, Deurle en Nazareth. Later herenverblijf van belangrijke Gentse families. Circa 1925 zomerverblijf van de schrijver Cyriel Buysse die er stierf in 1932. Landhuis met omringend domein in het noorden palend aan de kerkhofmuur, in het oosten aan de Leie in het zuiden aanvankelijk reikend tot aan de Rosdambeek (grens met Sint-Denijs-Westrem) en in het westen tot de vroegere Sint-Denijslaan en Pontstraat. Het 18de-eeuwse tuinpaviljoentje bij de beek, heden Broekkantstraat nummer 2, behoorde eveneens tot het domein. In de jaren 1950 gedeeltelijk verkaveld en verbreding van de straat waardoor het domein een nieuwe, lage bakstenen muur kreeg en een inrijpoort met korfboogdoorgang onder leien zadeldekje en zijtrapgevels; een cartouche vermeldt: "Daerupt, 1752-1919" (mogelijk data van verbouwingen).
Huidige gebouw op L-vormige plattegrond met 19de-eeuws voorkomen, volgens archiefstukken onder meer aangepast in 1899 tot zijn huidige vorm. Vleugels van vijf en acht traveeën met twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien). Bepleisterde en geschilderde lijstgevels geritmeerd door eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels; tuingevel met deurvensters met persiennes op de gelijkvloerse verdieping. Volledig vernieuwd interieur.
S.N. 1972: Berichten van de Heemkring Scheldeveld IV.1.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)