erfgoedobject

Landhuis Daerupt

bouwkundig element
ID: 26208   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26208

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Daerupt
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Afsneedorp
  Deze bescherming is geldig sinds 30-05-1996

Beschrijving

"Daerupt". Vroegere zetel van de "Heerlijkheid van Daerupt" afhankelijk van de Gentse Sint-Pietersabdij en reeds vermeld in 1400. De heerlijkheid strekte zich uit over een deel van Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Martens-Latem, Drongen, Deurle en Nazareth. Later herenverblijf van belangrijke Gentse families. Circa 1925 zomerverblijf van de schrijver Cyriel Buysse die er stierf in 1932. Landhuis met omringend domein in het noorden palend aan de kerkhofmuur, in het oosten aan de Leie in het zuiden aanvankelijk reikend tot aan de Rosdambeek (grens met Sint-Denijs-Westrem) en in het westen tot de vroegere Sint-Denijslaan en Pontstraat. Het 18de-eeuwse tuinpaviljoentje bij de beek, heden Broekkantstraat nummer 2, behoorde eveneens tot het domein. In de jaren 1950 gedeeltelijk verkaveld en verbreding van de straat waardoor het domein een nieuwe, lage bakstenen muur kreeg en een inrijpoort met korfboogdoorgang onder leien zadeldekje en zijtrapgevels; een cartouche vermeldt: "Daerupt, 1752-1919" (mogelijk data van verbouwingen).

Huidige gebouw op L-vormige plattegrond met 19de-eeuws voorkomen, volgens archiefstukken onder meer aangepast in 1899 tot zijn huidige vorm. Vleugels van vijf en acht traveeƫn met twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels geritmeerd door eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels; tuingevel met deurvensters met persiennes op de gelijkvloerse verdieping. Volledig vernieuwd interieur.

 • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVI (Afsnee), 1899/9.
 • s.n. 1972: Berichten van de Heemkring Scheldeveld IV.1.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1983


Relaties

 • Is deel van
  Afsneedorp

 • Is deel van
  Dorpskom Afsnee

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Landhuis Daerupt [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26208 (Geraadpleegd op 08-08-2020)