is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lootens
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Hoeve Lootens
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Lootens met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lootens
Deze vaststelling was geldig van tot
Langgestrekte hoeve gelegen in een boomgaard. Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) en rechts aanleunende stalvleugel, naar verluidt opklimmend tot 1686. Witgeschilderd bakstenen geveltje op gecementeerde plint. Vernieuwde rechthoekige vensters met dorpels met tegels en luiken. Korfboogdeurtje. Dakvenster boven deurtravee met verminkt tuitgeveltje. Zijpuntgevels met aandak en muurvlechtingen. Aanleunende muur met centrale in het dak verhoogde doorrit.
Binnenin goed bewaarde woonkamer uit 17de -of 18de eeuw. Links van de voordeur woonkamer met grote schouw voorzien van eiken balk en overschilderde wangen. Rechts ervan klein witgeschilderd broodkastje met in dezelfde hoek kelderluik met trap naar opkamer (in achtergevel). Rechts van de voordeur beschilderde bakstenen deuromlijsting op neuten van licht gebogen deurtje met bekronend bakstenen niskapelletje in mijterboogvorm waarin een wassen Onze-Lievevrouwebeeldje. Kleine rode vierkante vloertegeltjes. Eiken moerbalk, op het uiteinde aan de voorgevelkant geprofileerd met rolwerk en aan het andere uiteinde op slof.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)