Hoeve Lootens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Wondelgem
Straat Vroonstalledries
Locatie Vroonstalledries 66, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve Lootens

Deze bescherming is geldig sinds 07-10-1993.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Lootens

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Lootens met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 07-10-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Hoeve Lootens". Langgestrekte hoeve gelegen in een boomgaard. Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) en rechts aanleunende stalvleugel, naar verluidt opklimmend tot 1686. Witgeschilderd bakstenen geveltje op gecementeerde plint. Vernieuwde rechthoekige vensters met dorpels met tegels en luiken. Korfboogdeurtje. Dakvenster boven deurtravee met verminkt tuitgeveltje. Zijpuntgevels met aandak en muurvlechtingen. Aanleunende muur met centrale in het dak verhoogde doorrit.

Binnenin goed bewaarde woonkamer uit 17de -of 18de eeuw. Links van de voordeur woonkamer met grote schouw voorzien van eiken balk en overschilderde wangen. Rechts ervan klein witgeschilderd broodkastje met in dezelfde hoek kelderluik met trap naar opkamer (in achtergevel). Rechts van de voordeur beschilderde bakstenen deuromlijsting op neuten van licht gebogen deurtje met bekronend bakstenen niskapelletje in mijterboogvorm waarin een wassen Onze-Lievevrouwebeeldje. Kleine rode vierkante vloertegeltjes. Eiken moerbalk, op het uiteinde aan de voorgevelkant geprofileerd met rolwerk en aan het andere uiteinde op slof.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1983

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.