erfgoedobject

Rust- en Verpleegtehuis Heilig Hart

bouwkundig element
ID
27267
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27267

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Rust- en Verpleegtehuis H. Hart". Voorheen zogenaamd De Kliniek, ziekenhuis opgericht door dokter De Meulemeester, bewoner van het ertegenover gelegen "Huis de Lalaing", kort voor de Eerste Wereldoorlog, onder leiding van zwartzusters. In 1954-55 uitgebreid met twee vleugels. In 1970 oprichting van v.z.w. Heilig Hart Ziekenhuis en in 1988 Rust- en verzorgingstehuis.

Oudste gebouw in eclectische stijl voornamelijk geïnspireerd op de gotiek. Kleurrijk bakstenen gebouw (gele en rode baksteen) van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met vijf dakvensters met puntgevel en centraal risaliet van twee traveeën hoger opgetrokken in puntgevel. Keldergaten in arduinen sokkel. Verticale gevelritmering door lisenen en het doortrekken van de traveeën in de dakvensters. Arcade op begane grond naar de overkragende verdieping in de gotische architectuur. Aan weerszij latere uitbreidingen in aansluitende, vereenvoudigde bouwstijl.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rust- en Verpleegtehuis Heilig Hart [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27267 (Geraadpleegd op )