Fabrieksterrein van textielfabriek Gevaert

Beschrijving

Voormalig fabrieksterrein van de textielfabriek Gevaert hier opgericht volgens exploitatievergunning van 1888 door Omer en Prosper Gevaert, vermoedelijk naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert, "huisarchitect van de familie Gevaert. Na de dood van Omer Gevaert als firma Albert Gevaert en Co verdergezet in dezelfde gebouwen. Circa 1970 verhuisd naar de Lindestraat (Bevere, thans Gevaco); gebouwen hier gesloopt met uitzondering van enkele dienstgebouwen.

Oorspronkelijk geschilderde bakstenen gebouwen (thans opslagruimten) met één en twee bouwlagen onder opmerkelijke gebogen schilddaken (leien, nok loodrecht op de straat) met klimmende dakkapellen en vorstkam, uit eind 19de eeuw. Rechthoekige en korfboogvormige vensters, in hoger oplopend middendeel onder waterlijst en met behouden houtwerk.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 752.1-85.
  • VOSSAERT P., Persoonlijke notities.