Huizen In de Wolf, De swaen en St. Jacob

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen

Beschrijving

Respectievelijk zogenaamd "In de Wolf, De swaen" en "St. Jacob", zie cartouches met opschriften en bas-reliëfs met uitbeelding de huisnaam. Drie gevels van drie, vier en drie, en twee + één traveeën en telkens twee bouwlagen behalve nummer 52 drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd op de nieuwe rooilijn. Bewaarde oude kernen. Nummers 50, 52 van 1902 naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge), nummers 54 en 56 van 1900, laatst genoemde naar ontwerp van C. De Wulf. Bakstenen trapgevels (respectievelijk 7 treden, 9 treden, 6 treden + topstuk) met neobarokinslag; gebruik van zandsteen onder meer voor kozijnconstructies met over de penanten doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels, basissen waarop rond- of steekbogen aanzetten, ornamenten als naamcartouches, bij nummers 52 en 54 hoekblokken en overkragende bovenbouw op rondboogfries aanzettend op mascarons, en bij nummer 56 hoekblokken. Sierankers. Geveltop met rondbogig topvenster van rode baksteen behalve bij nummer 50. Nummer 52 topvenster omgeven door ronde oculi onder waterlijst; polygonaal topstuk met natuurstenen uil. Behouden ordonnantie op alle benedenverdiepingen. Nummers 50, 54 en 56 met winkelpui en nummer 52 centrale tudorboogpoort.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 107/1900, nr. 181/1900, nr. 46/1902.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 342.