is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuizen in eenheidsbebouwing
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuizen in eenheidsbebouwing
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoek ingenomen door eenheidsbebouwing van respectievelijk twee en zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Overwegend 18de-eeuws uitzicht doch oudere 17de-eeuwse elementen, zie dakvensters met bolkozijn en driepasmaaswerk; latere aanpassingen voornamelijk in de hoektravee met in 1906 omgebouwde 17de-eeuwse tudorboogpoort in een naar het bovenvenster doorgetrokken omlijsting. Verankerde bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met brede hoektravee. Gebruik van gesinterde baksteen voor plint en deuromlijsting. Nummer 19 met aangepaste vensters in de loop van de 19de eeuw. Nummer 20 licht getoogde vensters met kleine roedeverdeling en luiken op begane grond. Twee later toegevoegde dakkapellen.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)