Burgerhuis 't Vaeghevier

Straat Spinolarei

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is beschermd als monument Burgerhuis 't Vaeghevier

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis 't Vaeghevier

Beschrijving

Huis zogenaamd "'t Vaeghevier", zie gevelsteen. Oorspronkelijk twee diephuizen van respectievelijk twee en vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldaken. Links gelegen pand van 1683 en rechterpand van 1693 volgens Ferieboec, doch oude laatmiddeleeuwse kern zie achtergevel met steekboogvensters in spitsboognissen, en dakgebinte. Samenvoeging van beide resulteert in huidige dubbelhuistype. 1946: plaatsen van zandstenen neobarokdeur en consoliderende aanpak. Twee verankerde bakstenen trapgevels (respectievelijk 11 trappen en 5 trappen + topstuk); gebruik van rode baksteen voor strekken en ontlastingsbogen met zandstenen aanzet- en sluitstenen. Zandstenen plint: één beluikte en vier betraliede openingen. Aangepaste rechthoekige muuropeningen; gietijzeren vensterleuningen op verhoogde begane grond eerste en tweede travee. Geblokte neobarokdeuromlijsting naar 17de-eeuws patroon met zware leeuwenkop, gekorniste waterlijst en aansluitend vlak bovenlicht met glas in lood. Ronde oculus in de rechter geveltop.

Interieur. Links gelegen pand. Kelder; drie opeenvolgende graatgewelven op gordelbogen; daarop aansluitend, twee kelderruimten overkluisd met gedrukt tongewelf. Aan tuinzijde arduinen schouw in renaissancestijl en met gebakken tegelbekleding van de onderboezem, laatgotische schouw in de achterkamer van de bovenverdieping. Bijgebouw: kelder met graatgewelf, 19de-eeuwse schouw op de begane grond, oud gevelmetselwerk. Rechterpand. Tweebeukige kelder van vijf traveeën. Bakstenen en bepleisterde gewelven met op gordelbogen opgevangen door middenpijlers met natuurstenen schacht. Kamer aan de straatzijde met laat 19de-eeuwse aankleding zie zwartmarmeren volutenschouw en plafondrozetten. 15de-eeuwse sporenkap met hanenbalken en telmerken, later versterkt met nokverbinding en koningsstijlen.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 15 december 1992.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 381.