erfgoedobject

Dorpskern Vivenkapelle

bouwkundig geheel
ID: 302049   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302049

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Vivenkapelle
  Deze bescherming is geldig sinds 11-12-1980

Beschrijving

De dorpskern van Vivenkapelle wordt gekenmerkt door een homogeen kloostercomplex ontworpen door Baron J.B. Bethune, waarbij steeds de neogotische stijleenheid werd gerespecteerd. Het zusterklooster werd mee ontworpen door Fl. van de Poele. Voor de gevelstijl liet deze zich inspireren door de Brugse baksteengotiek. De pastorie heeft zijn originele ruimteverdeling behouden. Naast het zusterklooster en de pastorie werd ook het broederklooster ontworpen door J.B. Bethune. Het geheel van deze religieuze neogotische gebouwen wordt beschouwd als de meest representatieve realisatie van Baron J.B. Bethune en is praktisch ongeschonden bewaard gebleven met inbegrip van de aangepaste tuinaanleg.

Verder bestaat de dorpskern uit de parochiekerk, de neogotische kosterwoning, een paar huizen met trapgevels, een neogotische woning en hoeve De Vierschare. De dorpskern heeft tot op heden zijn landelijke rust bewaard.

 • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000387, Broederklooster, zusterklooster, pastorie en hoeve (monument), evenals de dorpskom (dorpsgezicht) (S.N., 1980).

Bron     : -
Auteurs :  Hermans, Johanna
Datum  : 2016


Relaties

 • Omvat
  Bradericplein

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Langgevelhoeve De Vierschare

 • Is deel van
  Vivenkapelle

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpskern Vivenkapelle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302049 (Geraadpleegd op 20-02-2020)