Opgaande beuk

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Tuinprieel en beuk

Beschrijving

De bruine beuk maakte deel uit van een pastorietuin. De dekenij, Kloosterstraat 7 in Bilzen, werd in 1840-1841 opgericht ter vervanging van een oudere pastorie. Het perceel waar de dekenij gebouwd werd, behoorde vroeger toe aan de landcommanderij van Alden Biezen. Er was voordien een hof van de Duitse Orde gelegen. Het tuinprieel, oorspronkelijk een kapel, dateert uit 1749. Het deel van het perceel waarop het prieeltje en de beuk stonden, sloot aan bij de tuin van de oude pastorie. Het is onbekend hoe oud de bruine beuk was.

In de jaren 1970-1980 werd het oostelijke deel van de dekenijtuin ontwikkeld met bijkomende gebouwen en parking. De zone is deel van het huidige Jazz Bilzenplein. De boom werd in 1988 op burgemeestersbevel gekapt omwille van veiligheidsredenen. Het tuinprieel werd in 1991 met toelating verplaatst naar een parkje in de Demerlaan (Bilzen).

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000291, Tuinprieeltje en beuk (GYSELINCK J. 1985).
  • Onroerend Erfgoed Limburg, Lopend Archief, Bilzen, Tuinprieeltje en beuk.

Auteurs: Gyselinck, Jozef; Vanmaele, Nele