Houten windmolen

Gemeente Zonnebeke

is beschermd als monument Houten windmolen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Standaardmolen

Typologiewindmolens
Datering19de eeuw, interbellum

Beschrijving

Z.nr. Vervallen standaardmolen op hoge bakstenen teerlingen, gelegen op molenwal begroeid met bomen en struiken. In 1926 overgebracht uit Watou; op zijn nieuwe standplaats voorzien van galerij en slechts enkele maanden dienst doend.

Ingemetselde torenvoet. Verticale plankenbeschieting; houten leien aan de windveeg; asfaltpapier op de geknikte molenkap. Niet meer aanwezig: pestelroeden en hangende galerij.

Maalzolder. Steenzolder met twee maalstoelen. Deurstijl met inscriptie "Benoit Camiel 1830".

DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen (Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, IX), Tielt-Weesp, 1984, p. 420-421.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine