erfgoedobject

Gemeentehuis van Passendale

bouwkundig element
ID
33172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33172

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentehuis. Eclectisch gebouw, voornamelijk neogotisch getint van 1923 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge), gelegen op de hoek met de 4e Regiment Karabiniersstraat, op de plaats van de vooroorlogse pastorie.

Vrijstaand breedhuis van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); meerdere houten dakkapelletjes onder afgewolfd zadeldak (leien), weerszijden twee getrapte dakvensters onder zadeldak. Lichtrode baksteenbouw met versierde muurankers. Verhoogde begane grond, benadrukt door gemarkeerde sokkel. Aflijnend, dubbel rondbogenfries tussen overhoekse postamenten en overkragende polygonale (hoek)-torentjes. Rechthoekige vensters verdiept in zogenaamd Brugse traveeën. Ter hoogte van derde travee: deels beglaasde houten vleugeldeur in tudorboogomlijsting met geblokte rechtstanden. Pui met korf- en rondbogige doorgang, op zuiltjes en consoles onder bekronend balkon; lage dubbele steektrap. Analoge zijtrapgevels. Rechter zijgevel: Jaarstenen "Anno 1923" in boogvelden van bovenvensters; rondboogdeur met schelpvulling in boogveld. Meerdere gedenkplaten aangebracht op voor- en rechter zijgevel, met opschriften ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Rechts aanleunende lage bijbouw van drie traveeën onder zadeldak, in aansluitende bouwtrant.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 5162.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van het gemeentehuis zijn verschillende gedenkplaten bevestigd die herinneren aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Van links naar rechts: marmeren gedenkplaat voor de 4de Karabiniers (Eerste Wereldoorlog), gedenkplaat voor het 43ste Linieregiment (Tweede Wereldoorlog), gedenkplaat voor the Paeschendaele Memorial Western Front Association (Eerste Wereldoorlog), gedenkplaat voor de Poolse bevrijding van Passendale (Tweede Wereldoorlog) en bronzen gedenkplaat voor omgekomen Grenadiers in september 1918 (Eerste Wereldoorlog).

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Passendale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33172 (Geraadpleegd op )