is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Zomergem
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Zomergem
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuizen
Deze vaststelling was geldig van tot
Twee burgerhuizen gebouwd eind van de jaren 1920 op de plaats van het in 1918 vernielde en later gesloopte gemeentehuis uit 1870. Schaarse voorbeelden van wederopbouwarchitectuur in de gemeente.
Nummer 13. Smal diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën, onder zadeldak (golfplaten). Bak- en natuurstenen trapgevel met brede korfboogvormige winkelpui.
Nummer 14. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (leien en pannen, nok parallel straat). Jaartal 1929 op een cartouchevormige gevelsteen in de brede poorttravee rechts. Bak- en natuurstenen voorgevel. Links breder uitspringend vensterrisaliet gemarkeerd door erker; eindigend op een afgeknotte puntgevel met obeliskachtige bekroning op gebogen fronton en siervazen op de schouderstukken.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)