Herberg 't Oude Gemeentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Oude Gemeentehuis

• is aangeduid als beschermd monument Herberg 't Oude Gemeentehuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hansbeke

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hansbeke

Beschrijving

In 1575 vermeld als "herberghe genaempt thoeve ende de brauwerye daerneffens". In de 18de eeuw "hofstede ende wethuij s van Hansbeke", vanaf 1782 huis van de baljuw; heden herberg zogenaamd "'t Oud Gemeentehuis". Een achtkantige arduinen schand- of gerechtspaal stond voor het oude wethuis en bevindt zich nu in het kasteelpark ertegenover. Ingeplant op de hoek met de Voordestraat.

Bakstenen gevel op gepikte plint van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat); te dateren tweede helft 18de eeuw. Per twee gekoppelde rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling gevat in vlakke, witgeschilderde omlijsting met oren en vouwluiken (met uitzondering van de twee rechtertraveeën). Rechthoekige deur (+ twee travéen) in classicistische arduinen omlijsting (blauw-wit geschilderd). Oorspronkelijk houtwerk en smeedijzeren bovenlicht. Modillons met diamantkopjes onder overkragend dakschild. Zijpuntgevels met muurvlechtingen. Naast het huis, dwarsschuur met muurvlechtingen in de oostpuntgevel.

• MARTENS A. 1986: Baljuws van de heerlijkheid van Hansbeke, Het Land van Nevele XVII.1, 50-59.
  • MARTENS A. 1986: Burgemeesters en schepenen van de heerlijkheid van Hansbeke, Het Land van Nevele XVII.2, 99-115.
  • MARTENS A. 1972: Iets over schandpalen te Hansbeke, Het Land van Nevele III.2, 67-71.

Auteurs: Lanclus, Kathleen