Kasteeldomein van Melderen

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Melderen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel ter Melderen

Beschrijving

Gebouwd naar ontwerp van architect Jozef De Waele in 1900 op de plaats van een ouder kasteeltje. Twee toegangen tot het domein. Hoofdingang met ijzeren hek tussen geblokte bakstenen pijlers met bolbekroning. Kleiner ijzeren hek verderop. Voor de villa, brugje met leeuwen als wapenschildhouders van de vroegere eigenaar F. Van de Stegen de Putte (1843-1931) en gaslantaarns afkomstig van de stad Gent.

Kasteel van twee bouwlagen, nu onder nieuw schilddak (leien) bekleed met geglazuurde baksteen. Voorheen met hoger opgetrokken middenrisaliet met torentje, in 1982 vervangen door een gewoon driehoekig fronton, aan voor- en achtergevel. Getoogde vensters met gekleurde ontlastingsbogen. Kleurige gevel door groengeglazuurde bakstenen banden. Op bovenverdieping van middenrisaliet fraai smeedijzeren balkon over drie traveeën in art-nouveaustijl.

Interieur. Hal met mozaïekvloer. Salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl met houten plafond en geschilderd portret op schouwmantel.

• VAN WERVEKE A. 1910: Bouwmeester Jozef de Waele, Gent XXe eeuw I.5, 39.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Kasteelpark

Park in landschappelijke stijl uit het laatste kwart van de 19de of het eerste decennia van de 20ste eeuw. De kasteelvijver situeert zich in de zuidoostelijke hoek van het domein.

• Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
Auteurs: Claeys, Dries

Landhuis

Het landhuis werd opgericht als een buitenverblijf in een uitgestrekt domein, in opdracht van Maurice Metdepenningen – zoon van Gentenaar Hippolyte Metdepenningen – en Célénie Braeckman. Na het overlijden van Maurice Metdepenningen, hertrouwde zijn echtgenote in 1905 met graaf Frederik van der Stegen de Putte. Later kwam het goed in het bezit van Maurice Van Landegem, die onder meer nog burgemeester van Merendree is geweest.

De naamgeving van het landgoed verwijst naar het toponiem ‘Meldere(n)’, dat etymologisch verband houdt met Merendree. Op de Atlas van de Buurtwegen (1843-1845) is nabij het landhuis de ‘Melderen kouter’ gesitueerd.

• Mondelinge informatie verkregen van P.M. Lippens, kleinzoon van Maurice Van Landegem (28 mei 2020).