is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Grote Lieve Vrouw
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goswin de Stassartstraat en aanpalende straten
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsdeel rondom het aartsbisschoppelijk paleis en de kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Grote Lieve Vrouw
Deze vaststelling was geldig van tot
Dubbel- en enkelhuis opgevat als één geheel, gelegen aan de Melaan nabij de Ankerbrug. Breedhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, op een gevelsteen gedateerd 1913.
Bak- en natuurstenen gebouw van zes traveeën (vijf op de bovenverdieping) en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen), afgeschuinde sokkel van zandsteen. Derde en laatste travee hoger opgetrokken tot getrapt dakvenster en zolderverdieping, voorzien van pinakels. Rechthoekige benedenvensters; kloosterkozijnen en drielichten op de bovenverdieping, laatstgenoemde bekroond door frontons met rolwerk en jaartal ANNO/1913; balustrades op de verdiepte borstweringen. Rechthoekige deuren.
Linkerzijtrapgevel verlevendigd door muurbanden en overstekende en uitspringende schoorsteenconstructies; rechthoekige vensters.
Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)