Burgerhuis Grote Lieve Vrouw

Beschrijving

Dubbel- en enkelhuis opgevat als één geheel, gelegen aan de Melaan nabij de Ankerbrug. Breedhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, op een gevelsteen gedateerd 1913.

Bak- en natuurstenen gebouw van zes traveeën (vijf op de bovenverdieping) en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen), afgeschuinde sokkel van zandsteen. Derde en laatste travee hoger opgetrokken tot getrapt dakvenster en zolderverdieping, voorzien van pinakels. Rechthoekige benedenvensters; kloosterkozijnen en drielichten op de bovenverdieping, laatstgenoemde bekroond door frontons met rolwerk en jaartal ANNO/1913; balustrades op de verdiepte borstweringen. Rechthoekige deuren.

Linkerzijtrapgevel verlevendigd door muurbanden en overstekende en uitspringende schoorsteenconstructies; rechthoekige vensters.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde